Aantal orgaandonoren dit jaar al met 20% gestegen

Het aantal orgaandonaties is in de eerste helft van dit jaar met 20% gestegen. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Transplantatie Stichting. Tot en met augustus van dit jaar doneerden 147 mensen na overlijden hun organen. In dezelfde periode vorig jaar waren dat er 122.

Op dit moment staan er nog 1653 mensen op een wachtlijst voor een donororgaan, in de meeste gevallen gaat het om een nier.

Vorige week maakte de Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) bekend dat zij voortaan alle patiënten bij hun intakegesprek actief gaan vragen of ze donor willen zijn.

Volgens het ziekenhuis is orgaandonatie vlak nadat iemand overleden is, vaak een gevoelige kwestie. Mede daardoor blijft het aantal donoren echter beperkt. Door het onderwerp al bij het intakegesprek aan te kaarten, kunnen mensen er over nadenken voor het geval de patiënt mocht komen te overlijden.

Ik vind het een heel goed initiatief. Nog steeds sterven er jaarlijks 150 mensen omdat er geen donororgaan beschikbaar is. Op deze manier kunnen ziekenhuizen een steentje bijdragen.

Van minister Klinken hebben we immers weinig te verwachten, want die ziet niets in aanpassing van het donorregistratiesysteem.

Op dit moment is het zo dat iemand die orgaandonor wil zijn, zich zelf moet laten registreren. Een deel van de Tweede Kamer wilde het systeem graag omdraaien: iedereen boven de 18 jaar zodat iedereen automatisch orgaandonor is, tenzij je laat weten daar bezwaar tegen te hebben.

Helaas is er geen kamermeerderheid voor dit voorstel.

Lees ook:Meer orgaandonoren in 2012
Lees ook:D66: elke Nederlander automatisch orgaandonor
Lees ook:Roep om aanpassing systeem van orgaandonatie
Lees ook:Ruim 38.000 nieuwe donoren in Donorweek
Lees ook:Minister houdt vast aan systeem donorregistratie

1 Reacties // Reageer

One thought on “Aantal orgaandonoren dit jaar al met 20% gestegen

  1. carin

    Als het begrip reincarnatie in Nederland, geïntegreerd was,en de mens snapte,dat men vaker dan een keer leeft,gaven velen na hun dood,alle organen vrijwillig af,om de ander te helpen.Na je dood,heb je zelf aan je lichamelijke resten,niks meer en voor een zieke,kan het levensverlengend zijn.Je na de dood,laten recyclen,met het doel,een ander te helpen,is een mooi doel,bevat mooie gedachten.Dat is een erfenis voor een ander.Jammer,dat velen daar zo zwaar aan tillen.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>