Minister houdt vast aan systeem donorregistratie

Minister Schippers van Volksgezondheid houdt vast aan het huidige donorregistratiesysteem, waarbij mensen zichzelf moeten aanmelden als orgaandonor. Dat heeft ze de Tweede Kamer laten weten. Volgens de minister zijn er onvoldoende bewijzen dat een een ander donorregistratiesysteem tot meer donoren leidt.

Een overgang naar een ‘geen bezwaarsysteem’ of Actief Donor Registratiesysteem (ADR) – waarbij elke volwassen Nederlander automatisch orgaandonor is, tenzij je aangeeft dat niet te willen – betekent in haar ogen een inbreuk op het zelfbeschikkingsrecht.

Onzin natuurlijk, want dit systeem gaat juist uit van volledige keuzevrijheid: iedereen mag zelf beslissen of hij of zij donor wil zijn of niet. Er word je niks opgedwongen. Het legt alleen meer druk op het maken van een keuze en die te laten registreren. En dat is een stukje betrokkenheid dat je toch wel van de burger mag vragen?

Minister Schippers zet liever de lijn van haar voorganger voort en wil een toename van het aantal orgaantransplantaties bewerkstelligen door te focussen op de ziekenhuizen. Dat betekent dat ze vol inzet op een betere organisatie en aanpak in ziekenhuizen.

Als orgaandonatie in alle ziekenhuizen echt prioriteit krijgt, en alle betrokken zorgverleners en bestuurders zich bewust zijn van hun verantwoordelijkheid, kan het aantal orgaantransplantaties structureel hoger zijn, denkt de minister.

De huidige campagne ‘Nederland zegt Ja’ is volgens Schippers succesvol en wordt voortgezet. Op dit moment zijn 5,5 miljoen Nederlanders geregistreerd in het donorregister. In 2010 kwamen er bijna 233.000 registraties bij.

Lees straks ook de reacties op het besluit

Bron: VWS

Lees ook:Minister zet in op meer orgaandonatie in ziekenhuizen
Lees ook:Roep om aanpassing systeem van orgaandonatie
Lees ook:Teleurgestelde reacties op besluit donorregistratie
Lees ook:Aantal orgaandonoren dit jaar al met 20% gestegen
Lees ook:Ben jij al orgaandonor?

1 Reacties // Reageer

One thought on “Minister houdt vast aan systeem donorregistratie

  1. ben

    Zolang er mensen zijn die zelf niet geregistreerd zijn, maar wel kunnen ontvangen, zal ik ook niet meedoen. Zo’n religie principeling die niet wil doneren, zal ook niks moeten kunnen ontvangen.Mijn nabestaanden zouden moeten kunnen beslissen wie er wat krijgt.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>