Roep om aanpassing systeem van orgaandonatie

Medisch specialisten en patiëntenverenigingen vinden dat het systeem van orgaandonatie best wat strenger mag. Ze willen niet zover gaan door elke Nederlander te verplichten om donor te zijn, tenzij ze expliciet aangeven dat niet te willen. Maar er mag best wat meer druk op de ketel. Ze hebben daarover een brief gestuurd aan de informateurs van VVD en PvdA, meldt de NOS.

Nederland kent een systeem waarbij iedereen zichzelf vrijwillig kan aanmelden als orgaandonor. Enkele politieke partijen, waaronder de PvdA, pleit voor een ‘ja, tenzij’-regeling. In dat systeem is iedereen automatisch donor tenzij je aangeeft dat je dat niet wilt.

Dit moet volgens voorstanders leiden tot meer potentiële orgaandonoren en tot kortere wachtlijsten voor een donororgaan. Maar tegenstanders twijfelen of het ‘ja,tenzij’-systeem hieraan zal bijdragen en vinden bovendien dat orgaandonatie een persoonlijke keuze moet zijn en niet iets dat je door de overheid wordt opgelegd.

Maar feitelijk wordt met het actieve registratiesysteem niemand gedwongen om orgaandonor te zijn. Maar je wordt wél gedwongen om erover na te denken. Misschien mag je dat in het kader van ‘maatschappelijke verantwoordelijkheid’ best wel van de burger vragen. Ten slotte wil iedereen graag een orgaandonor ontvángen als hij of zij dat nodig heeft om te kunnen blijven leven!

De politieke partijen willen volgens de NOS niet zeggen of een nieuw donorregistratiesysteem ook onderwerp van gesprek is tijdens de formatie-onderhandelingen.

Bron: NOS

Lees ook:D66 pleit voor een actieve donorregistratie
Lees ook:D66: elke Nederlander automatisch orgaandonor
Lees ook:Minister houdt vast aan systeem donorregistratie
Lees ook:In België wordt wachtlijst donoren wél korter
Lees ook:Aantal orgaandonoren dit jaar al met 20% gestegen

6 Reacties // Reageer

6 thoughts on “Roep om aanpassing systeem van orgaandonatie

  1. ettore

    net als in usa (arkansas) bij aanvraag/vernieuwing rijbewijs kan je aangeven of je wel of niet donor wil zijn.
    dan dringt tot je door dat e.e.a ook jou kan overkomen en mede door de goede stemming (zeker bij het eerste rijbewijs) geven veel mensen aan: “yes”.

      /   Reply  / 
  2. Art

    Prima als mensen meer gestimuleerd worden om na te denken over deze vraag om een beslssing te nemen. Een brug te ver als de overjheid beslist dat mijn lichaamsdelen hun eigendom zijn,waar zij zelf over kunnen beschikken als ik, om welke reden dan ook geen beslissing neem,. Ik ben nu geregistreerd als donor, maar zal me direct terugtrekken als dit systeem in wordt gevoerd. Mijn lichaam is van mij en van niemand anders (zeker niet van behandelnde artsen met andere belangen) en ik ben de enige die er beslissingen over neemt

      /   Reply  / 
    1. Barry

      Je hebt alsnog de keuze om geen donor te worden, je moet dit alleen weg kenbaar maken. Anders word je automatisch als donor geregistreerd. Ik snap niet hoe je keuzevrijheid beperkt wordt?

        /   Reply  / 
      1. Art

        Keuzevrijheid is hier niet het thema, het thema is: van wie is mijn lijf, van mezelf of van de overheid: de grondwet zegt hier iets zinnigs over en dat is in het geding.

          /   Reply  / 
        1. Amber

          Dit gaat juist om keuzevrijheid! Niemand anders dan jij beslist over je eigen lichaam. Als je geen orgaandonor wilt zijn om wat voor reden dan ook, registreer dan een ‘nee’. Dan hoeven je nabestaanden na je dood er in ieder geval niet meer over na te denken!

            /   Reply  / 
          1. Art

            Prima zaak voor wie weet wat zijn/haar keuze is en leg hem dan vooral vast, dat is het beste voor iedereen. Tot zover helemaal eens! Blijft over de vraag wie beslist er wat er met mijn lijf gebeurt als ik geen keuze wil/durf te maken. in dat geval gaat mijn punt in: dan heeft de overheid geen automatisch recht op mijn onderdelen en in de huidige discussie lijkt het erop dat deze grens aan het verschuiven is, omdat we dat dode lijf alleen nog maar kunnen zien als een verzameling nuttige organen waar je als wetgever over mag beschikken, omdat iemand helaas zijn leven lang getwijfeld heeft. in dat geval kan zo’n beslissing uitsluitend genomen worden door nabestaanden, hoe moeilijk artsen dat ook vinden om te vragen.

              /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>