‘Mobiel bellen veroorzaakt geen hersentumoren’


Het gebruik van mobiele telefoons veroorzaakt geen hersentumoren. Dat stellen onderzoekers naar aanleiding van een Scandinavisch onderzoek onder 16 miljoen mensen.

Het onderzoek is gepubliceerd in het internationale wetenschapstijdschrift Scientific American.

De wetenschappers van het Deense Kankerinstituut keken naar de hoeveelheid hersentumoren die tussen 1974 en 2003 jaarlijks bij volwassenen werden geconstateerd.

Algemeen wordt aangenomen dat het ongeveer 5 tot 10 jaar duurt voordat een tumor als gevolg van mobiel bellen zich ontwikkelt.  Sinds begin jaren negentig is het gebruik van mobiele telefoons fors gestegen. Toch is er in er in de periode 1998-2003 geen toename van het aantal tumoren te zien.

Wel neemt het aantal hersentumoren sinds 1974 licht toe, maar dat kan niet aan de gsm toegeschreven worden, want die bestond toen nog niet.

Het Scandinavische onderzoek is het grootschaligste dat ooit gedaan is naar de invloed van straling op hersentumoren. In de onderzochte periode (1974-2003) kregen bijna 60.000 van de 16 miljoen volwassenen in het onderzoek een hersentumor.

Critici beweren dat dit onderzoek nog niet veel zegt, omdat een toename in het aantal hersentumoren misschien pas 20 jaar na de introductie van het mobieltje is te zien is. Reden genoeg dus om de ontwikkeling van hersentumoren op de lange termijn te blijven onderzoeken.

Lees ook:Aantal hersentumoren neemt niet toe
Lees ook:Ook volgens Japanners is mobiel bellen onschadelijk
Lees ook:Geen grotere kans op hersentumor door gsm
Lees ook:Stress door mobiele telefoon
Lees ook:Finnen: van mobiel bellen krijg je géén kanker

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>