Finnen: van mobiel bellen krijg je géén kanker

Mobiel bellen verhoogt niet de kans op een hersentumor. Dat zeggen onderzoekers van de Universiteit van Tampere in Finland. Daarmee staan ze lijnrecht tegenover de  Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) die twee weken geleden waarschuwde dat gsm’s mogelijk kanker kunnen veroorzaken.

Volgens de Finnen is het echter  onwaarschijnlijk dat gsm’s kanker kunnen veroorzaken omdat hersentumoren niet binnen de straling vallen van de meeste toestellen.

De WHO baseerde haar waarschuwing op een onderzoek van Interphone in 13 landen. Daaruit zou blijken dat de kans op een hersentumor aanzienlijk verhoogt als je dagelijks een kwartiertje belt.

De Finse wetenschappers bestrijden het rapport en ontdekten dat mensen die het vaakst met hun mobiel bellen niet meer kans hebben op de ontwikkeling van een tumor binnen 5 centimeter van de telefoon, het gebied dat 90% van de straling opneemt.

Hun resultaten bevestigen een eerdere studie aan de Universiteit van Manchester die liet zien dat er geen toename in het aantal gevallen van hersenkanker is te zien, ondanks de 70 miljoen mobiele telefoons die in het Verenigd Koninkrijk in gebruik zijn.

Overigens is het lastig om onderzoek te doen naar de gevolgen van gsm-straling. In de meeste gevallen wordt mensen gevraagd wanneer en hoe vaak ze in het verleden met hun gsm hebben gebeld. Een weinig betrouwbare methode dus, want wie weet er nou nog wanneer hij drie jaar geleden belde?

Daarnaast duurt het vaak 15 tot 20 jaar voordat een hersentumor zich openbaart. De gsm is er nog maar iets langer dan 20 jaar…

Het zal dus nog wel een tijdje duren voor we zeker weten of er risico’s verbonden zijn aan mobiel bellen!

Bron: Daily Mail

Lees ook:‘Mobiel bellen verhoogt kans op kanker met 50%’
Lees ook:Nieuwe studie: ‘Gsm veroorzaakt géén kanker’
Lees ook:Geen verhoogde kans op kanker bij bellende kinderen
Lees ook:‘Lang mobiel bellen verhoogt kans op kanker’
Lees ook:Onderzoek naar verband mobiel bellen en hersentumor

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Finnen: van mobiel bellen krijg je géén kanker

  1. Pingback: Nieuwe studie: ‘Gsm veroorzaakt géén kanker’ | Gezondheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>