Onderzoek naar verband mobiel bellen en hersentumor

Hersentumoren komen de laatste jaren steeds vaker bij kinderen voor. Er wordt wel eens met een beschuldigende vinger naar gsm’s gewezen, maar of mobiel bellen daadwerkelijk kanker in de hersenen kan veroorzaken is onduidelijk.

Wetenschappers van de Universiteit Utrecht gaan nu deelnemen aan een internationaal onderzoek naar de relatie tussen mobiel bellen en hersenkanker bij jonge mensen.

Naast leukemie, is een kwaadaardige hersentumor bij kinderen de meest voorkomende vorm van kanker. Hoewel de kans op overleving behoorlijk is toegenomen, blijft preventie lastig.

Tot nu toe is er nog maar weinig onderzoek naar de risicofactoren voor hersentumoren gedaan. Van sommige factoren, zoals erfelijkheid, is bekend dat ze een rol spelen.

Maar of bijvoorbeeld blootstelling aan chemicaliën, bepaalde voeding tijdens de zwangerschap of in aanraking komen met elektromagnetische velden (zoals mobiel bellen) van invloed zijn, is niet bekend.

Wel staat vast dat het gebruik van mobiele telefoons en andere communicatietechnologieën de laatste tien jaar sterk is toegenomen, vooral bij jonge mensen. Maar wat het effect daarvan is op hersenen die nog in ontwikkeling zijn, is niet eerder onderzocht.

Bron: Universiteit Utrecht

Lees ook:Nieuwe studie: ‘Gsm veroorzaakt géén kanker’
Lees ook:‘GSM doodt meer dan gedacht’
Lees ook:Finnen: van mobiel bellen krijg je géén kanker
Lees ook:‘Mobiel bellen verhoogt kans op kanker met 50%’
Lees ook:Geen verhoogde kans op kanker bij bellende kinderen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>