Geen verhoogde kans op kanker bij bellende kinderen


Kinderen die mobiel bellen lopen geen groter risico om een hersentumor te ontwikkelen. Dat blijkt uit een Europese studie onder 1000 kinderen.

Het onderzoek werd uitgevoerd in Noorwegen, Denemarken, Zweden en Zwitserland en werd recent gepubliceerd in het Journal of the National Cancer Institute. Aan de studie deden 1000 kinderen mee in de leeftijd van 7 tot 9 jaar. Bij een deel van hen was tussen 2004 en 2008 een hersentumor vastgesteld, de andere kinderen waren willekeurig gekozen.

Zoals altijd bij onderzoek naar de relatie tussen mobiel bellen en kanker werd de deelnemers gevraagd naar hun gsm-gebruik. Hoewel niet erg betrouwbaar, is dat vooralsnog de enige mogelijke onderzoeksmethode omdat de gsm pas 20 jaar geleden werd geïntroduceerd en het vaak meerdere jaren duurt voordat kanker zich openbaart.

Kinderen die regelmatig belden bleken geen hoger risico te hebben om een hersentumor te ontwikkelen dan de kinderen die hun gsm weinig gebruikten. Ook was er geen verhoogd risico in de hersengebieden waar de blootstelling aan gsm-straling het hoogst was.

Tot nu toe werd aangenomen dat kinderen en tieners mogelijk een grotere kans op kanker en hersentumoren door gsm-straling hebben, omdat hun hersenen nog volop in ontwikkeling zijn. Bovendien is hun schedel minder dik en bevatten hun hersenen meer vloeistof, waardoor de straling dieper kan doordringen. Ook zijn kinderen tegenwoordig op steeds jongere leeftijd in het bezit van een gsm, waardoor ze langer aan de straling blootgesteld worden.

Maar een eenduidig verband tussen gsm-straling en kanker is er vooralsnog niet. Sommige studies zeggen dat er geen schade aan te tonen is, andere studies wijzen erop dat de straling wel degelijk effect heeft op het lichaam.

Voor de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in ieder geval reden genoeg om gsm-straling recent uit de categorie ‘onschadelijk’ te halen en te bestempelen als ‘mogelijk kankerverwekkend.’ Meer onderzoek is nodig om definitief vast te kunnen stellen hoe schadelijk mobiel bellen daadwerkelijk is.

Bron: zdnet.be

Lees ook:‘Mobiel bellen verhoogt kans op kanker met 50%’
Lees ook:Finnen: van mobiel bellen krijg je géén kanker
Lees ook:Gsm-straling wel/niet slecht voor de gezondheid
Lees ook:Onderzoekers: geen kanker door gsm
Lees ook:Mobiele telefoons mogelijk toch kankerverwekkend

1 Reacties // Reageer

One thought on “Geen verhoogde kans op kanker bij bellende kinderen

  1. Erwin

    Wat wordt er toch altijd met het woordje straling gesmeten. Het klinkt vooral heel eng omdat we niet weten wat het is. Straling is niets anders dan een energiedeeltje dat met een bepaalde golflengte voortbeweegt. Hoe groter de golflengte hoe minder schadelijk. Links kleinste golflengte, rechts grootste golflengte

    Gammastraling (zeer schadelijk), röntgenstraling (minder schadelijk), ultraviolet licht (alleen schadelijk bij langdurige blootstelling dus zonnen zonder zonnebrand), zichtbaar licht, infrarood licht (warmte), gsm straling, radiogolven.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>