Nieuwe studie: ‘Gsm veroorzaakt géén kanker’

De theorie dat mobiel bellen kanker kan veroorzaken verliest steeds meer terrein. Enkele maanden geleden concludeerden Finse onderzoekers al dat mobiel bellen de kans op een hersentumor niet verhoogt. Een recent grootschalig onderzoek van het Deense Institute of Cancer Epidemiology stelt hetzelfde.

Volgens de Finse wetenschappers van de Universiteit van Tampere is het onwaarschijnlijk dat gsm’s kanker kunnen veroorzaken omdat hersentumoren niet binnen de straling vallen van de meeste toestellen.

De Denen concluderen op basis van hun onderzoek – het grootste dat ooit naar het onderwerp is gedaan – dat mensen met een gsm net zo vaak kanker krijgen als zij die niet mobiel bellen.

Het Deense Institute of Cancer Epidemiology volgde ruim 350.000 Denen met een gsm gedurende 18 jaar. Van de testpersonen met een gsm ontwikkelden er 1.202 een tumor in de hersenen of in het centrale zenuwstelsel. Ongeveer evenveel soortgelijke tumoren werden aangetroffen in de groep mensen die geen mobiele telefoon gebruikten.

Wetenschappers noemen de studie sterk, maar benadrukken dat meer onderzoek nodig blijft. Er kleven immers nadelen aan het Deense onderzoek: zo hebben ze geen kinderen en zakelijke gebruikers onderzocht. Zeker die laatste groep gebruikt juist heel vaak een gsm.

De Scandinavische onderzoekers staan met hun conclusies lijnrecht tegenover de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) die de mobiele telefoon sinds kort als ‘mogelijk kankerverwekkend’ bestempelt. Het verband met kanker kan niet uitgesloten, maar ook niet bewezen worden, aldus de WHO.

Bron: De Standaard

Lees ook:Onderzoekers: geen kanker door gsm
Lees ook:Finnen: van mobiel bellen krijg je géén kanker
Lees ook:Zwakker zaad door mobiel
Lees ook:‘Mobiel bellen verhoogt kans op kanker met 50%’
Lees ook:Geen verhoogde kans op kanker bij bellende kinderen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>