Pittige start van hooikoortsseizoen verwacht

Het hooikoortsseizoen zou dit jaar wel eens heel pittig van start kunnen gaan. Dat voorspelt bioloog Maurice Martens in De Telegraaf. De aanhoudende vorst zorgde lange tijd voor een vertraging van de ontwikkeling van pollenplanten zoals de els en de hazelaar. Maar nu de temperaturen langzaam gaan stijgen, volgen de ontwikkelingen zich straks in rap tempo op. ‘We kunnen zodoende een concentratie van pollen verwachten’, aldus Martens.

Het warme najaar van 2009 heeft ervoor gezorgd dat de katjes van de witte elzen en de hazelaar al behoorlijk gegroeid zijn. Als de komende dagen de temperatuur overdag oploopt, zullen deze katjes snel tot volledige rijping komen. Er kunnen dan veel pollen vrijkomen in de lucht.

Hazelaars staan vooral in tuinen en parken. Witte elzen zijn nogal eens als straatboom aangeplant. Je kunt er dus ook in de stad last van hebben. Eind februari en begin maart gaan de zwarte elzen bloeien, die vooral in landelijke gebieden voorkomen. Daarna zijn de populaire berken aan de beurt.

Omdat de witte els dit jaar echter later is, wordt voor de komende weken een concentratie van pollen verwacht.

Martens houdt de komende periode (vrijwel) dagelijks op zijn website pollennieuws.nl een hooikoortsjournaal bij.

Lees ook:Hooikoortsseizoen gaat nu écht beginnen
Lees ook:Lekker niezen onder de kerstboom
Lees ook:Zware Paasdagen voor hooikoortspatiënt
Lees ook:Hooikoortsseizoen komt maar niet op gang
Lees ook:Hooikoortsseizoen alweer begonnen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>