‘Nederland is een kankerdoolhof’

Wie een veilige auto zoekt of de beste digitale camera of een passende woonverzekering kan overal terecht. Maar wat als je borstkanker hebt of een levertumor? In welk ziekenhuis krijg je dan de beste behandeling? Helaas is Nederland wat dat betreft een compleet doolhof. Vanavond besteedt actualiteitenprogramma Zembla aandacht aan de kwaliteit van kankerbehandelingen in Nederland.

Je zou verwachten dat de kankerzorg in Nederland over het algemeen overal even goed is. Maar klopt dat ook? Zijn de resultaten van de kankerbehandelingen in ziekenhuizen overal gelijk?

Daar probeert Zembla vanavond een antwoord op te geven. In de Verenigde Staten is van elke chirurg bekend hoe goed hij of zij het vak verstaat. Uit onderzoeken is gebleken dat de kwaliteit van het werk van een chirurg van groot belang is voor het slagen van de behandeling. Dat geldt zeker bij kanker.

Maar Nederlandse ziekenhuizen publiceren nauwelijks of geen cijfers. Hoeveel patiënten na een slokdarmoperatie overlijden of welk ziekenhuis weinig ervaring heeft met een blaascarcinoom wordt wel bijgehouden en geadministreerd, maar niet openbaar gemaakt.

Als patiënt weet je daardoor niet waar je moet zijn voor bijvoorbeeld een dikke darmoperatie of welk ziekenhuis je maar beter kunt mijden als het om een borstbesparende operatie gaat.

In de uitzending van vanavond stellen demissionair minister Klink van Volksgezondheid, oud-minister Els Borst en zorgverzekeraars dat ingewikkelde ingrepen enkel nog door de  beste medisch specialisten uitgevoerd zouden moeten worden.

Bron: Zembla

Lees ook:Nederlandse ziekenhuizen zijn smerig
Lees ook:CZ: ‘Alleen het beste ziekenhuis is goed genoeg’
Lees ook:Het beste ziekenhuis kiezen valt niet mee
Lees ook:Wat is het beste ziekenhuis bij een hartkwaal?
Lees ook:Ziekenhuizen beloven beter schoon te maken

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>