Nederlandse ziekenhuizen zijn smerig

In Nederlandse ziekenhuizen wordt slecht schoongemaakt en dat kost jaarlijks honderden doden. Dat zegt Jan Kluytmans, hoogleraar medische microbiologie aan het VU medische centrum in Amsterdam vanavond in Zembla.

De actualiteitenrubriek stuurde een undercover verslaggever naar 2 ziekenhuizen, het Reinier de Graaf Ziekenhuis in Delft en Ziekenhuis St. Jansdal in Harderwijk. Vanavond is zijn relaas te zien op televisie.

Vrijdagavond gaf de verslaggever alvast een tipje van de sluier bij Pauw en Witteman. Het is slecht gesteld met het schoonmaken en de hygiëne in de ziekenhuizen, meent hij. Verpleegkundigen wassen hun handen onvoldoende, er wordt niet volgens de regels schoongemaakt en slecht gedesinfecteerd.

Zo klaagt een anesthesist bijvoorbeeld dat de apparaten in de operatiekamer al tijden niet goed zijn schoongemaakt. De verslaggever zelf veegde op de afdeling oncologie een dikke laag stof van de televisies. Verpleegkundigen leken zich al neergelegd te hebben bij het schandalig slechte schoonmaakbeleid. Ze weten niet beter.

Daarbij schijnen ziekenhuizen er niet bij stil te staan dat slecht reinigen grote gevolgen kan hebben. Het kan bij kwetsbare patiënten leiden tot infecties. En in het ziekenhuis kunnen zelfs schimmels ontwikkelen die dodelijk zijn.

Jaarlijks sterven er honderden patiënten in het ziekenhuis, het merendeel hiervan kan voorkomen worden, zeggen deskundigen vanavond in Zembla.

Zembla, Nederland 2, 21.40 uur

Lees ook:Ziekenhuizen zijn nog steeds smerig
Lees ook:‘Ziekenhuizen onzorgvuldig met medische dossiers’
Lees ook:Ziekenhuizen beloven beter schoon te maken
Lees ook:‘Nederland is een kankerdoolhof’
Lees ook:De patiënt is koning, of niet?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>