‘Alternatieve huisarts werkt stuk goedkoper’

Huisartsen die ook alternatieve geneeswijzen als accupunctuur, antroposofische gezondheidszorg en homeopathie aanbieden, werken 15% goedkoper dan reguliere huisartsen. Dat blijkt uit een Nederlands onderzoek waarover de Volkskrant vanochtend bericht.

De Tilburgse hoogleraar gezondheidseconomie Peter Kooreman en de Leidse epidemioloog en lector antroposofische gezondheidszorg Erik Baars bestudeerden de gegevens van alle 150 duizend verzekerden van de Haagse zorgverzekeraar Azivo.

Zij concluderen daaruit dat patiënten van huisartsen die ook alternatieve geneeswijzen aanbieden, minder medicijnen gebruiken en minder vaak in het ziekenhuis worden opgenomen.

Tegelijkertijd ligt hun levensverwachting hoger dan die van patiënten van reguliere artsen.

Hoe het komt dat de semi-alternatieve huisartsen goedkoper werken, is niet helemaal duidelijk. Het zou kunnen zijn dat zij eerder uitgaan van het zelfherstellend vermogen van het lichaam en daardoor minder snel voor medisch ingrijpen kiezen.

Dat argument geldt mogelijk ook voor de patiënten die hen bezoeken. Daarnaast lijkt het logisch dat zij er van nature al een gezondere leefstijl op na houden, waardoor ze minder vaak een huisarts hoeven bezoeken.

Lees ook:‘Alternatief genezen brengt geen baat’
Lees ook:Artsen gaan in discussie over alternatieve geneeswijzen
Lees ook:Alternatieve geneeswijzen veel duurder
Lees ook:acupunctuur uit het Interpolispakket in 2014
Lees ook:Affaire Jomanda brengt toch nog iets goeds

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>