Foliumzuur verkleint kans op gedragsproblemen kind

Vrouwen die in het begin van de zwangerschap geen extra foliumzuur nemen, vergroten daarmee de kans op gedragsproblemen bij het kind. Dat concludeert het Vitamine Informatie Bureau op basis van 2 recente studies. De onderzoeken onderstrepen het belang van het advies voor vrouwen die zwanger willen worden, om 4 weken voor tot 8 weken na de conceptie foliumzuur te slikken.

Vrouwen die zwanger willen worden, wordt al sinds de jaren negentig aangeraden om dagelijks 400 mcg foliumzuur te slikken, voornamelijk om de kans op een ‘open ruggetje’ (spina bifida) bij de baby te verkleinen. Uit onderzoek blijkt echter dat het advies door slechts 37% van de zwangere vrouwen consequent opgevolgd wordt.

Een Nederlandse studie onder ruim 4200 kleuters met ouders toonde eind vorig jaar aan dat vrouwen die tijdens het eerste trimester van de zwangerschap de aanbevolen dosis van 400 microgram foliumzuur per dag niet halen, meer kans hebben op een kind met gedragsproblemen. Peuters toonden onder meer agressief of juist teruggetrokken gedrag, hadden aandachtsproblemen of waren minder oplettend.

Recent Brits onderzoek toonde meer hyperactief gedrag aan bij kinderen van moeders die te weinig foliumzuur slikten. Vervolgonderzoek is nodig om de conclusies verder te kunnen onderbouwen.

In september volgen de resultaten van een ander onderzoek. Dan promoveert Sarah Timmermans, onderzoeker bij de Rotterdamse Generation R. Studie, aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam met haar promotie-onderzoek naar foliumzuur, voedingspatronen en perinatale gezondheid. 

Bron: Vitamine Informatie Bureau

Lees ook:Zwanger? Foliumzuur alleen is niet genoeg. Pak B12 erbij!!
Lees ook:Foliumzuur kan astma bij kind veroorzaken
Lees ook:‘Verrijk brood standaard met foliumzuur’
Lees ook:Foliumzuur beschermt ook tegen aangeboren hartafwijkingen
Lees ook:Proef met extra foliumzuur bij zwangerschap

1 Reacties // Reageer

One thought on “Foliumzuur verkleint kans op gedragsproblemen kind

  1. Ilja

    De kop is misleidend, in het artikel staat het wel goed: vrouwen die weinig foliumzuur slikken hebben een verhoogde kans op een kind met gedragsproblemen. Het is namelijk nog niet bewezen dat deze gedragsproblemen het gevolg zijn van weinig foliumzuur. Met hetzelfde gemak kan men concluderen dat moeders die zich weinig bekommeren om een goede zwangerschap na de geboorte ook niet naar het kind omkijken. En daarvoor is dus verder onderzoek nodig.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>