Foliumzuur beschermt ook tegen aangeboren hartafwijkingen

Van foliumzuur was al bekend dat het de kans op een kind met een open ruggetje sterk verkleint, maar nu blijkt dat de B-vitamine ook een beschermend effect heeft bij aangeboren hartafwijkingen.

Uit onderzoek van kindercardioloog Ingrid Beijnum van het UMC St Radboud in Nijmegen en epidemioloog Hermien de Walle van Eurocat in het UMC Groningen blijkt dat vrouwen die rond de conceptie foliumzuur slikken, 20% minder kans hebben op een kind met een aangeboren hartafwijking.

De studie is onlangs gepubliceerd in het internationale vaktijdschrift European Heart Journal.

Hartafwijkingen zijn de meest voorkomende aangeboren aandoeningen bij baby’s. In Nederland worden jaarlijks 180.000 kinderen geboren, waarvan ongeveer 1 op de 100 baby’s een aangeboren hartafwijking heeft.

Hoewel al langer bekend is dat foliumzuurgebruik vanaf 4 weken vóór de bevruchting tot 8 weken erna sterk aan te bevelen is, blijkt dat nog steeds veel vrouwen – vooral lager opgeleide vrouwen en vrouwen van allochtone afkomst – niet weten dat op tijd beginnen met het slikken van foliumzuur van het grootste belang is.

Bron: UMCG

Lees ook:Foliumzuur kan astma bij kind veroorzaken
Lees ook:Proef met extra foliumzuur bij zwangerschap
Lees ook:Slimmer kind door foliumzuur en ijzer tijdens zwangerschap
Lees ook:Een hartafwijking: je kind zal het maar hebben!
Lees ook:Diabetes vergroot kans op aangeboren afwijkingen baby

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>