Proef met extra foliumzuur bij zwangerschap

Extra foliumzuur voor en tijdens de eerste maanden van de zwangerschap verkleint de kans dat de baby een open ruggetje krijgt. Maar er zijn ook aanwijzingen dat foliumzuur hartafwijkingen en vroeggeboorte kan helpen voorkomen. Het VU medisch centrum in Amsterdam (VUmc) en het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) zijn in Noord-Nederland een grootschalig onderzoek gestart om dit te onderzoeken.

Vrouwen die zwanger willen raken, krijgen nu het advies om foliumzuur te slikken tot ze 8 weken zwanger zijn. Dat biedt 50-70% bescherming tegen het ontstaan van een open ruggetje (Spina Bifida). De afgelopen 20 jaar zijn sterke aanwijzingen gevonden dat het beschermende effect van foliumzuur groter is bij een hogere dosering en dat foliumzuur ook beschermt tegen andere aangeboren aandoeningen zoals hartafwijkingen.

Volgens recente onderzoeken zou foliumzuurgebruik later in de zwangerschap, na de eerste drie maanden, mogelijk ook gunstige effecten hebben op het voorkómen van zwangerschapsvergiftiging en vroeggeboorte.

Het VUmc en het UMCG roepen alle vrouwen in Groningen, Friesland en Drenthe die zwanger willen worden, op om aan het onderzoek deel te nemen.

Tijdens het onderzoek krijgen vrouwen vóór en tijdens de zwangerschap verschillende doseringen foliumzuur. Inname vindt dagelijks plaats van ten minste 4 weken vóór de zwangerschap tot de bevalling. De doseringen hebben geen schadelijke bijwerkingen. De deelnemende vrouwen hoeven niet te betalen voor het foliumzuur.

Gedurende twee jaar kunnen vrouwen die zwanger willen worden zich aanmelden voor het onderzoek in hun apotheek. Op www.foliumzuurextra.nl staat welke apotheken op dit moment meedoen aan FoliumzuurExtra.

Omdat aangeboren aandoeningen weinig voorkomen, is het nodig dat veel vrouwen meedoen aan het onderzoek. Daarom worden in meer landen vergelijkbare onderzoeken opgezet. In Italië is al een zelfde studie gestart. De eerste resultaten van het Nederlandse onderzoek worden over drie jaar verwacht.

Bron: VUmc

Lees ook:Foliumzuur verkleint kans op gedragsproblemen kind
Lees ook:Slimmer kind door foliumzuur en ijzer tijdens zwangerschap
Lees ook:Diabetes vergroot kans op aangeboren afwijkingen baby
Lees ook:Foliumzuur beschermt ook tegen aangeboren hartafwijkingen
Lees ook:Zwanger? Foliumzuur alleen is niet genoeg. Pak B12 erbij!!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>