Een hartafwijking: je kind zal het maar hebben!

Veel mensen denken dat hart- en vaatziekten alleen bij oudere mensen voorkomen. Maar je kunt er als je pech hebt ook mee geboren worden. In Nederland zijn er ongeveer 25.000 kinderen met een aangeboren hartafwijking (AHA). Elk jaar komen er tussen de 1300 à 1400 kinderen bij.

De boodschap dat je kindje een aangeboren afwijking heeft is vaak schrikken. Maar gelukkig staan de medische ontwikkelingen niet stil. Door wetenschappelijk onderzoek is er steeds meer kennis over aangeboren hartafwijkingen en zijn de operatietechnieken en de zorg voor patiëntjes sterk verbeterd.

Begin 20e eeuw werd slechts 15% van de baby’s met een aangeboren hartafwijking ouder dan 20 jaar. Tegenwoordig bereikt 85% de volwassen leeftijd.

De Nederlandse Hartstichting financiert wetenschappelijk onderzoek op het gebied van aangeboren hartafwijkingen bij kinderen. Om meer aandacht te vragen hart- en vaatziekten bij kinderen, heeft de stichting meegewerkt aan de nieuwe VPRO tv-serie Het Gordijnpaleis van Ollie Hartmoed.

De familieserie gaat over een 9-jarig jongetje met een bijzondere familie én met een aangeboren hartafwijking. Ollie heeft een ASD (Atriumseptumdefect) een ‘gaatje’ in zijn hart waar hij tijdens de serie achterkomt. De serie heeft een Charles Dickensachtige kerstsfeer en loopt vier weken. De cast bestaat onder andere uit Leontien Borsato, Sebastiaan Labri, Aart Staartjes, Suzan Visser en Bracha van Doesburg

Komende zaterdag 10 december is de eerste aflevering om 19 uur op Nederland 3. Vanavond is de première in theater Tuschinksi in Amsterdam.

Lees ook:Serie Hartstichting op tv
Lees ook:Jump vraagt aandacht voor jonge harten
Lees ook:Foliumzuur beschermt ook tegen aangeboren hartafwijkingen
Lees ook:Hoe safe is het om zwanger te worden voor jou?
Lees ook:Kinderhartcentrum Utrecht mag toch open blijven

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>