Moet de rollator wel terug in het basispakket?

Er moet flink bezuinigd worden in de zorg. Leuk of niet, dat is nu eenmaal zo. Het vorige kabinet heeft op de valreep nog even een flink pakket aan maatregelen op papier gezet. Maar het heeft natuurlijk weinig zin als de nieuwe regering weer van alles gaat terugdraaien. De Tweede Kamer wil bijvoorbeeld de rollator terug in het basispakket van de zorgverzekering. Je kunt je afvragen of de rollator tot medisch noodzakelijke zorg behoort…

Natuurlijk is een rollator – net als andere hulpmiddelen, zoals krukken – belangrijk voor een oudere om zich te kunnen voortbewegen. Maar is het medisch noodzakelijk? Dat is een essentiële vraag, want het basispakket is er voor de medisch noodzakelijke zorg.

Per 2011 verdwijnt anticonceptie voor vrouw boven de 21 jaar uit het basispakket. Daar valt iets voor te zeggen. Je hebt als vrouw geen anticonceptie nodig om gezond te blijven. Bovendien kunnen zij die kosten best zelf dragen.

Volgens mij geldt voor de rollator hetzelfde. Het is niet medisch noodzakelijk en je kunt ook zelf een rollator aanschaffen, eventueel tweedehands. Er zijn genoeg rollators die heel goed naar een tweede of zelfs derde eigenaar kunnen.

Ik denk dat de PVV hier een mogelijkheid heeft gezien om in een goed blaadje bij de ouderen te komen. En tot mijn verbazing zijn de coalitiepartijen CDA en VVD en ook oppositiepartijen SP, GroenLinks en de Partij voor de Dieren het met de PVV eens.

Minister Schippers van Volksgezondheid heeft echter laten weten dat de meeste verzekeringspolissen voor 2011 al klaar zijn. Ze betwijfelt of het praktisch uitvoerbaar is om daar nog wijzigingen in aan te brengen. Ze zal daar de Kamer op korte termijn over informeren. De Kamer stemt volgende week dinsdag.

Andere beperkingen van het basispakket die eerder al sneuvelden zijn onder meer de minimale eigen bijdrage van € 400 per maand voor mensen die in een instelling voor langdurige zorg verblijven. Ook de eigen bijdrage voor logopedie, ergotherapie en dieetadvisering was al snel van de baan.

Lees ook:Rollator nu dan toch uit het basispakket?
Lees ook:Klink: Geen verhoging eigen bijdrage ziektekosten!
Lees ook:Zorgkosten gaan volgend jaar flink omhoog
Lees ook:Welke maatregelen in de zorg staan ons te wachten?
Lees ook:Geen eigen bijdrage voor logopedist en diëtist

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Moet de rollator wel terug in het basispakket?

  1. Pingback: Artsen: val kabinet betekent onzekerheid voor de zorg | INFOPLAZA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>