‘Borstimplantaten kunnen zeldzame kanker veroorzaken’

Vrouwen met borstimplantaten hebben een klein maar verhoogd risico op een zeldzame vorm van kanker. Daarvoor waarschuwt de Amerikaanse FDA, een agentschap dat de kwaliteit en veiligheid van voedsel en medicijnen bewaakt.

Bij de FDA zij in totaal 60 meldingen binnengekomen van vrouwen met siliconenborsten die te maken kregen met anaplastische large-cell-lymfomen (ALCL). Dit is een zeer zeldzame vorm van kanker die bijna nooit begint in de borst. Maar omdat het aantal gevallen stijgt, groeit bij deskundigen dat het mogelijk een zeldzaam neveneffect van borstimplantaten is.

ALCL is een vorm van lymfoom dat de witte bloedcellen, genaamd T-cellen, treft. De tumor die in verband wordt gebracht met nepborsten komt voor in het littekenweefsel dat rond het implantaat zit en niet in de borst zelf. Hoewel dit een dodelijke ziekte kan zijn, suggereren de rapporten dat ALCL als gevolg van implantaten minder agressief en makkelijker te behandelen zijn dan bij andere gevallen ALCL.

Volgens artsen hoeven vrouwen die geen last hebben van symptomen – aanhoudende zwellingen of pijn rond hun implantaten – hun implantaten niet te laten verwijderen. Het is nog niet duidelijk of de implantaten de ziekte daadwerkelijk veroorzaken. Bovendien hebben circa 5 tot 10 miljoen vrouwen borstimplantaten, maar slechts enkelen hebben ALCL.

Vrouwen met aanhoudende klachten kunnen zich het best bij hun behandelend arts melden.

Bron: HLN

Lees ook:Grotere kans op kanker na borstvergroting
Lees ook:In Frankrijk: zeldzame kanker na borstimplantaten
Lees ook:Kanker bij vrouwen met implantaten
Lees ook:Oproep om Franse borstimplantaten weg te halen
Lees ook:Geen verhoogd risico PIP-borstimplantaten

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “‘Borstimplantaten kunnen zeldzame kanker veroorzaken’

  1. Elsa

    Er zijn nog steeds borstimplantaten op de markt die bekleed zijn met polyurethane, waarvan bekend is dat het bij proeven met dieren kanker veroorzaakte. Bij vrouwen met borstimplantaten zou die kans vrij klein zijn, vonden de Nederlandse gezondheidsraad en de Amerikaanse FDA. ‘Alleen de fabrikant weet wat er in zit’ zei de Gezondheidsraad in een rapport over de veiligheid van de implantaten. Desondanks zagen ze geen gevaar.

    Vrouwen dragen dus jaren iets in hun lijf waarvan men -geen idee heeft wat er in zit- maar die chemische implantaten zouden geen kanker kunnen veroorzaken??

      /   Reply  / 
  2. Wesley

    Dit artikel is 100% correct, wel is het zo dat heel veel ingrepen een vorm van kanker KUNNEN veroorzaken maar de kans is erg marginaal.

      /   Reply  / 
    1. Laura

      Alcl (t-lymfoon aan mammaweefsel) is mij overkomen!! Vrouw van 36 jaar en 2 kids!! 15 november 2013 is doormiddel van een kweek de diagnose naar voren gekomen. 2013/2014 was voor mij een hel.
      Ja”het is zeldzaam, maar ook al ben ik de eerste in Nederland waar de diagnose bij vastgesteld is, het bestaat dus wel degelijk!!!
      Borstimplantaten kunnen dus kanker veroorzaken en ik vind ook dat er meer over bekend moet worden gemaakt.

        /   Reply  / 
  3. Natuurlijke Borstvergroting

    Ik ben het helemaal met wesley eens, voor een zeer marginale risico wordt er wel erg veel gedramatiseerd over deze ingrepen.

      /   Reply  / 
  4. Ron

    Er gaan veel geruchten de ronde over het gebruik van borstimplantaten en de polyurethaan implantaten in het bijzonder. Naast de geruchten zijn er natuurlijk ook nog de vele wetenschappelijke publicaties die er met deze implantaten zijn uitgevoerd. Implantaten bekleed met polyurethaan zijn niet nieuw; er is inmiddels meer dan 40 jaar ervaring met deze implantaten die door de jaren heen steeds verbeterd zijn. Er is lange termijn onderzoek gedaan bij grote groepen vrouwen tot 15 jaar en 20 jaar follow-up periode. In al deze publicaties is nooit 1 geval van implantaat gerelateerde kanker geconstateerd. Wel is inmiddels duidelijk geworden dat deze implantaten bewezen minder risico’s hebben zoals kapselcontractie of draaien of verplaatsen van het implantaat. Door het gebruik van deze implantaten kan de kans op complicaties met minstens 15% worden verlaagd.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>