Nederlander heeft de huisarts wel héél dichtbij

Nederlanders hebben over het algemeen voldoende huisartsen in de buurt waaruit ze kunnen kiezen. Binnen een afstand van 1 kilometer kunnen we uit gemiddeld bijna 2 praktijken kiezen. Binnen 3 kilometer loopt dit op tot ruim 5. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekend.

In 2008 woonden we op gemiddeld 0,9 kilometer van de dichtstbijzijnde huisarts. Omdat niet iedereen naar de dichtstbijzijnde praktijk gaat, zal de afstand tot de eigen huisarts vaak groter zijn.

In Den Haag hoeven inwoners gemiddeld slechts 0,4 kilometer naar hun huisarts af te leggen. Ook is Den Haag koploper met het aantal huisartsenpraktijken dat inwoners binnen drie kilometer van hun woning treffen. Dat zijn er maar liefst 40!

Inwoners van Amsterdam, Rotterdam en Leiden kunnen kiezen uit gemiddeld respectievelijk 37, 26 en 22 huisartsenpraktijken binnen een afstand van 3 kilometer.

Niet verrassend is het dat inwoners van het (noord-)oosten van Nederland het verst moeten reizen naar de dichtstbijzijnde huisartsenpraktijk. Toch ligt de gemeente met de grootste gemiddelde afstand niet in het noordoosten, maar in het noordwesten: inwoners van het Noord-Hollandse Schermer moeten gemiddeld 2,9 kilometer afleggen tot de dichtstbijzijnde huisarts.

Op de Waddeneilanden Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog is de minste keus in huisartsenpraktijken. Of nu binnen een afstand van 1, 3 of 5 kilometer wordt gezocht, het aantal praktijken wordt niet groter dan 1. Op Vlieland en Schiermonnikoog zijn de gemiddelde afstanden tot de dichtstbijzijnde huisarts met 0,6 en 0,5 kilometer wel kleiner dan gemiddeld.

Bron: CBS

Lees ook:Huisarts alert bij spoed
Lees ook:‘Huisarts moet beter bereikbaar zijn’
Lees ook:Kwart van huisartsen reageert te laat bij spoed
Lees ook:Huisartsen klagen over norm spoedoproep
Lees ook:Gezondste mensen wonen in Noord-Holland

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>