Calcium mogelijk effectief tegen darmontsteking

Een darmontsteking is mogelijk te bestrijden met calcium in voeding. Dit concludeert Marloes Schepens in haar onderzoek op ratten waarop ze aan de Universiteit Maastricht is gepromoveerd. Over het effect op mensen kunnen nog geen harde uitspraken worden gedaan.

Het onderzoek richtte zich op chronische darm ontsteking (IBD), maar de resultaten zijn waarschijnlijk ook van toepassing op mildere en tijdelijke vormen van darmontsteking die regelmatig voorkomen bij gezonde mensen. De resultaten zijn dus ook relevant voor de ontwikkeling van functionele voeding voor consumenten.

Miljoenen mensen over de hele wereld hebben last van een chronische darmontsteking. Er is nog maar weinig bekend over het effect van voeding op de klachten. Schepens wilde onderzoeken of er voedingsstoffen zijn die de darmontsteking kan verminderen.

Ze voerde haar onderzoek uit bij NIZO food research als onderdeel van het Voeding en Gezondheid Research Programma van TI Food and Nutrition. Uit de experimenten kan worden geconcludeerd dat calcium niet alleen een positief effect heeft op darminfecties, maar ook op een darmontsteking, zoals IBD. Het beschermende effect van calciumsuppletie moet nog wel worden aangetoond bij mensen.

Volgens Schepens kunnen haar onderzoeksresultaten een goede stimulans zijn voor de ontwikkeling van calciumrijke of verrijkte voedingsmiddelen stimuleren. ‘Veel aspecten zijn ook relevant voor mildere ontstekingen die regelmatig voorkomen bij gezonde consumenten om allerlei redenen en kunnen dus van belang zijn voor de voedingsmiddelenindustrie.’

Bron: NIZO

Lees ook:Extra calcium voorkomt geen gebroken botten
Lees ook:Calciumtabletten mogelijk slecht voor het hart
Lees ook:Calcium en ijzer verhogen risico longkanker
Lees ook:Melk vermindert premenstruele klachten
Lees ook:Ontstekingsremmer bestrijdt darmkanker

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>