Uitgebreidere screening syndroom van Down

Aanstaande ouders die willen weten hoe groot de kans is dat hun kindje het syndroom van Down heeft, kunnen kiezen voor een Downscreening. Sinds kort is die screening uitgebreid. Ouders kunnen nu ook te horen krijgen of hun kindje een verhoogde kans heeft op trisomie 13 of 18, chromosoomafwijkingen die ernstige lichamelijke en verstandelijke beperkingen veroorzaken.

Voor de screening op Downsyndroom wordt gebruik gemaakt van de combinatietest. Die bestaat uit een bloedonderzoek bij de moeder tussen de 9 en 14 weken van de zwangerschap, en een nekplooimeting bij het kind.

Dat gebeurt met een echo die gemaakt wordt tussen 11 en 14 weken zwangerschap. Bij dit onderzoek wordt de dikte van de zogenaamde nekplooi van het kind gemeten. Dit is een dun vochtlaagje onder de huid in de nek. Dit laagje vocht is altijd aanwezig, ook bij gezonde kinderen. Hoe dikker de nekplooi, hoe groter de kans is dat het kind Downsyndroom heeft.

Zwangere vrouwen krijgen nu ook de uitslag voor trisomie 13 en 18 te horen, tenzij ze aangeven dat ze het niet willen weten. De kans op een kind met trisomie 13  (Patausyndroom) en trisomie 18 (Edwardssyndroom) neemt net als bij het syndroom van Down toe met de leeftijd van de moeder.

Kinderen met het Patausyndroom of het Edwardssyndroom hebben een zeer kwetsbare gezondheid. Het grootste deel van de kinderen met een van deze syndromen overlijdt tijdens de zwangerschap of kort na de geboorte. De meeste kinderen overlijden in het eerste levensjaar.

Bron: KNOV

Lees ook:Te veel abortussen bij Downsyndroom
Lees ook:Oudere moeders hebben gezondere kinderen
Lees ook:Oorzaak ernstige zwangerschapsvergiftiging ontdekt
Lees ook:Thuisbegeleiding voor depressieve jonge moeder werkt
Lees ook:Nieuwe bloedtest toont geslacht baby bij 7 weken

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>