Zorg borstkanker in 1 op 3 ziekenhuizen onvoldoende

In 1 op de 3 Nederlandse ziekenhuizen is de zorg voor patiënten met borstkanker ondermaats. Dat stelt de Borstkankervereniging Nederland (BVN) die vandaag weer de jaarlijkse ‘roze lintjes’ uitreikt aan ziekenhuizen die naar het oordeel van patiënten voldoen aan de basiseisen van goede zorg.

Volgens de aangescherpte criteria voldoen 63 van de 91 ziekenhuizen dit jaar aan de door BVN gestelde basiseisen. In 2010 waren dat 84 ziekenhuizen. Deze daling komt onder andere doordat een aantal ziekenhuizen niet voldoende meedoen met de CQ-index, een meting van patiëntervaringen. Dit is voor BVN één van de vier belangrijkste criteria.

Ziekenhuizen die niet meewerken aan de enquete van de borstkankervereniging kunnen geen lintje ontvangen. Dit jaar zijn dat er 8. Bij de overige 20 ziekenhuizen is de borstkankerzorg op onderdelen anders dan BVN graag ziet.

In veel ziekenhuizen worden bijvoorbeeld patiënten niet binnen 4 weken na de diagnose geopereerd. Daardoor kan de tumor doorgroeien en blijven patiënten onnodig lang in onzekerheid. Ook vindt in sommige ziekenhuizen te weinig overleg tussen medici plaats.

BVN wil door jaarlijkse aanscherping van de criteria een impuls geven om kwaliteit van zorg, vanuit patiëntperspectief,  te verbeteren. De aanscherping van deze criteria is breed getoetst bij patiënten en professionals.

Bron: BVN

 

Lees ook:66 Ziekenhuizen bekroond met roze lintje
Lees ook:Borstkankerziekenhuis bekroond
Lees ook:IGZ: ‘Zorg voor borstkanker voldoet’
Lees ook:Veel verschuivingen in zwarte lijst CZ
Lees ook:‘Zorg in Nederlandse ziekenhuizen sterk verbeterd’

1 Reacties // Reageer

One thought on “Zorg borstkanker in 1 op 3 ziekenhuizen onvoldoende

  1. Ervaringsdeskundige

    Waarom werken die ziekenhuizen niet mee aan de enquete van de borstkankervereniging? Dat is niet voor niets. Pas goed op jezelf en laat je nooit wegsturen.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>