AMC voldoet niet aan eisen CZ voor borstkanker

Zorgverzekeraar CZ heeft vandaag een nieuw overzicht gepubliceerd van de prestaties van ziekenhuizen op het gebied van borstkankerzorg. Met 5 ziekenhuizen wil CZ in 2012 geen zaken meer doen, omdat zij ondermaats zouden presteren. Opvallendste ziekenhuis: het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam.

Ook het IJsselland Ziekenhuis (Capelle aan den IJssel), Ziekenhuis De Sionsberg (Dokkum) en het Zuiderzeeziekenhuis (Emmeloord en Lelystad) blijven in de ogen van CZ ver achter op het gebied van goede borstkankerzorg.

CZ kwam jaar in oktober voor het eerst met een scorelijst voor borstkankerzorg. De publicatie van de lijst deed veel stof opwaaien. Dit jaar heeft de zorgverzekeraar de criteria opnieuw bekeken en verscherpt.

Zo krijgen ook ziekenhuizen die geen volledig borstkankerteam hebben, in 2012 geen contract meer. Op basis van de gegevens zal CZ vanaf 2012 met 5 ziekenhuizen geen zaken doen voor borstkankerzorg.

Volgens bestuurvoorzitter Wim van der Meeren zijn er flinke stappen gezet als het gaat om transparantie en verbetering van kwaliteit en doelmatigheid, maar juist bij borstkankerzorg zijn we er volgens hem nog lang niet.

Van der Meeren: ‘Het afgelopen jaar hebben tal van ziekenhuizen aangegeven zich meer te focussen op waar ze goed in zijn en besloten met een aantal behandelingen te stoppen. Die concentratie is hard nodig en komt nu gelukkig op gang. Bij de behandeling van de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen zien we echter weinig beweging.’

‘Tot nu toe zijn alle ruim 90 ziekenhuizen borstkankerbehandelingen blijven aanbieden, ook die ziekenhuizen die er volgens ons beter mee zouden kunnen stoppen. Omdat het hier gaat om een grote groep patiënten – zo’n 13.000 nieuwe borstkankerpatiënten per jaar – gaan wij de lat stapsgewijs hoger leggen. CZ hoopt dat alleen nog ziekenhuizen borstkankerzorg blijven aanbieden die voldoende patiënten hebben om deze complexe zorg op hetzelfde niveau aan te bieden als in een hoogvolume ziekenhuis.’

De nieuwe prestatielijst is te vinden op www.cz.nl/beste-borstkankerzorg. Ook is op deze website meer informatie te vinden over de aangescherpte criteria.

Bron: CZ

Lees ook:CZ stopt met 6 ziekenhuizen voor borstkankerzorg
Lees ook:AMC verbaasd over zwarte lijst CZ
Lees ook:AMC niet langer op zwarte lijst CZ
Lees ook:CZ past lijst met ziekenhuizen aan
Lees ook:Ziekenhuis Hoogeveen eist schadevergoeding CZ

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>