Voedingscentrum: 3-4 glazen melk blijft gezond

Het Voedingscentrum blijft er bij dat zuivel en melk in een gezond voedingspatroon passen. Dat zegt het instituut in een reactie op de publiekslezing van de Amerikaanse voedingswetenschapper Walter Willett aan de Erasmus Universiteit. Willet beweert dat te veel melk – meer dan 2 glazen per dag -  ongezond zijn.

Het Voedingscentrum adviseert juist 3-4 glazen melk per dag (500 ml) of een vergelijkbare hoeveelheid aan andere zuivelproducten, zoals yoghurt of karnemelk. De Osteoporose Stichting heeft laten weten het Voedingscentrum daar nog altijd in te steunen.

Zuivel – en dus ook melk – is in Nederland een belangrijke leverancier van eiwitten, calcium en vitamine B12. Calcium is samen met vitamine D belangrijk voor gezonde botten.

Volgens het Voedingscentrum is er geen bewijs voor de stelling van Willet dat melk het risico op prostaatkanker kan verhogen. ‘Een positief effect van melk en calcium op darmkanker wordt door het  Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WCRF) daarentegen wél ‘waarschijnlijk’ genoemd.’

De bewering van Willet is voor het Voedingscentrum dan ook geen aanleiding om de huidige zuiveladviezen in Nederland aan te passen.

Bron: Voedingscentrum

Lees ook:‘Veel melk drinken vergroot kans op kanker’
Lees ook:Melk vermindert premenstruele klachten
Lees ook:Drink melk en verlies meer kilo’s!
Lees ook:Bier goed tegen botontkalking?
Lees ook:Kaas en melk niet schadelijk voor je hart

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>