CZ wacht opnieuw rechtszaak om zwarte lijst

Net als vorig jaar mag zorgverzekeraar CZ waarschijnlijk ook nu weer de gang naar de rechtszaal maken vanwege de publicatie van de zwarte lijst voor borstkanker. Het AMC en het Slotervaartziekenhuis – beiden uit Amsterdam – overwegen beide naar de rechter te stappen.

De ziekenhuizen krijgen geen contract met CZ voor borstkankerzorg. Het Slotervaartziekenhuis staat overigens naar aanleiding van de uitspraak van de rechter vorig jaar niet in de lijst vermeld.

Directeur Aysel Erdubak van het Slotervaart heeft laten weten dat het naar de rechter stapt als zorgverzekeraars operaties in bepaalde ziekenhuizen niet meer (volledig) vergoeden.

Daarnaast heeft zij gisteren bij AT 5 Nieuws gezegd dat CZ-verzekerden zich geen zorgen hoeven maken over de kosten. Het ziekenhuis zal opdraaien voor eventuele kosten die CZ niet dekt.

Ook het IJsselland Ziekenhuis in Capelle a/d IJssel is zeer ontstemd dat het in 2012 geen contract met CZ kan afsluiten voor borstkankerzorg. ‘Dit wekt mogelijk de indruk dat de borstkankerzorg in het IJsselland Ziekenhuis onder de maat is. Ten onrechte naar onze mening. Het IJsselland Ziekenhuis levert goede borstkankerzorg’, schrijft het ziekenhuis op zijn website.

Het ziekenhuis wijst erop dat het in de ogen van CZ op slechts één punt onvoldoende scoort en dat ze daarom in categorie 4 zijn beland. ‘Aan bepaalde criteria wordt veel zwaarte toegekend. Op basis hiervan neemt de verzekeraar echter zeer belangrijke besluiten. Wij zijn hierover zeer ontstemd. Patiënten worden op deze manier op zijn minst onnodig onzeker gemaakt.’

Maar niet alleen onderaan de lijst zijn ziekenhuizen ontevreden. Ook de Tjongerschans in Heerenveen is het niet eens met het predicaat ‘kan beter’.

‘Dat komt alleen maar omdat wij niet per jaar aan meer dan 150 nieuwe patiënten mamazorg verlenen. Alleen dan kan je in de categorie ‘goed’ komen. Wij zitten op 125’, reageert bestuurssecretaris Tjeerd Rijpma van de Tjongerschans in het Friesch Dagblad.

Lees ook:AMC verbaasd over zwarte lijst CZ
Lees ook:Veel verschuivingen in zwarte lijst CZ
Lees ook:CZ past lijst met ziekenhuizen aan
Lees ook:IJsselland Ziekenhuis van zwarte lijst CZ gehaald
Lees ook:AMC niet langer op zwarte lijst CZ

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>