Nederlander begrijpt zorgstelsel niet

Ruim één op de drie consumenten begrijpt niet hoe het Nederlandse zorgstelsel werkt. Onder jongvolwassenen tussen 18 en 34 jaar is dit zelfs meer dan de helft. Dat blijkt uit een onderzoek van ONVZ Zorgverzekeraar, uitgevoerd door MarketResponse onder ruim 500 consumenten. Vooral de bepaling van het prijsniveau vormt een groot vraagteken.

Erno Kleijnenberg, voorzitter van de Raad van Bestuur van ONVZ roept verzekeraars, zorginstellingen en de politiek op meer duidelijkheid te geven over het zorgstelsel. Van de groep consumenten die aangeeft niet te begrijpen hoe de zorg in Nederland geregeld is, geeft 63% aan dat zorgverzekeraars vooral aansturen op de prijs, en niet op de kwaliteit van de zorg.

Kleijnenberg: ‘Nederlanders beseffen zich steeds meer dat zorg duurder wordt. Het is dan logisch dat men meer inzage wil in de kosten van de zorg en welke kwaliteit daar tegenover staat. Dat geldt vooral voor de mensen die zelf willen bepalen waar ze zorg afnemen en daarin een vrije keuze hebben.’

De aangekondigde bezuinigingen baart bijna 70% van de consumenten zorgen en ruim de helft denkt dit direct te gaan voelen in zijn portemonnee. De zorgen zijn het meest aanwezig bij vijftigplussers en lager opgeleiden.

Kleijnenberg: ‘Ondanks de stijgende kosten staat het merendeel van de consumenten wel positief tegenover het solidariteitsbeginsel. Dat gaat ervan uit dat iedereen een premie bijdraagt, zonder dat je per definitie zorg afneemt. In Nederland vinden we het dus eerlijk om de zorgkosten met z’n allen te delen.’

De zorgkosten worden duurder doordat er in het basispakket gesneden wordt. Van de consumenten geeft 85% aan een aanvullende zorgverzekering nodig te hebben, omdat het basispakket niet alles dekt.

Ondanks de onduidelijke informatievoorziening en de zorgen om de stijgende kosten heeft 69% van de respondenten nog wel vertrouwen in de kwaliteit van de zorg.

Bron: ONVZ

Lees ook:Nederlanders kiezen dokter liever zelf
Lees ook:Hygiëne op vakantie bron van zorg
Lees ook:Winnend zorgidee wordt beloond met 10.000 euro
Lees ook:ONVZ Zorgverzekeraar laat je niet in de steek
Lees ook:Wat zit er ook al weer in het basispakket?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>