Schippers dingt af op nieuwe trombosemedicijnen

Trombosepatiënten kunnen vanaf december gebruik maken van twee nieuwe medicijnen: Pradaxa en Xarelto. Minister Schippers heeft besloten de twee anti-stollingsmiddelen per 1 december toe te laten tot het verzekerde pakket, nadat ze succesvol op de prijs had afgedongen.

De besparingen kunnen oplopen tot enkele tientallen miljoenen euros’. Schippers liet deze zomer weten prijsafspraken te willen maken met fabrikanten. Ze zei dat na de ophef over de vergoeding van dure medicijnen tegen de ziekten Pompe en Fabry.

Het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) waarschuwde eerder dat vergoeding van de nieuwe anti-stollingsmiddelen zou kunnen leiden tot een hogere uitgave van meer dan 100 miljoen euro per jaar. Reden genoeg voor de minister om de fabrikanten om de tafel te gaan zitten.

Gisteren zijn de onderhandelingen met succes afgerond. Afhankelijk van het aantal patiënten dat het middel gaat gebruiken kan de besparing hierdoor oplopen tot enkele tientallen miljoenen euro’s per jaar.

Minister Schippers is tevreden met dit resultaat. ‘Het geeft wederom aan dat door in gesprek te gaan met fabrikanten van nieuwe medicijnen, de kosten voor de samenleving in sommige gevallen omlaag kunnen. Hierdoor kunnen we onze zorg ook in de toekomst betaalbaar houden.’

Pradaxa en Xarelto betekenen een aanzienlijke verlichting voor het dagelijks leven van een grote groep trombosepatiënten. De middelen kunnen oraal ingenomen worden en regelmatige controle door de trombosediensten is in veel gevallen niet meer noodzakelijk.

Eerder dit jaar brachten het College voor Zorgverzekeringen en de Gezondheidsraad (GR) een positief advies uit aan de minister. Maar ze wezen wel op het belang van een gecontroleerde invoering van de middelen.

Daarom heeft de minister de Orde van Medisch Specialisten (OMS) en een aantal wetenschappelijke verenigingen gevraagd om een leidraad op te stellen. Daar staat onder meer in dat de middelen pas mogen worden voorgeschreven als er regionale afspraken zijn gemaakt tussen ziekenhuizen, huisartsen en ambulancediensten over verantwoordelijkheden in het geval van spoedeisende situaties.

Bron: Ministerie van VWS

Lees ook:Dankzij Schippers worden dure medicijnen goedkoper
Lees ook:‘Onnodige sterfte hartpatiënten door getreuzel’
Lees ook:Medicijnen ziekte van Pompe en Fabry toch vergoed
Lees ook:‘No cure no pay’ bepaalt vergoeding geneesmiddel
Lees ook:CVZ: dure medicijnen voorlopig vergoeden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>