Meeroker kan schade claimen

Werknemers kunnen schade claimen voor de gezondheidsklachten die zij opliepen door meeroken op hun werkplek. Dit is het gevolg van een voor Nederland unieke uitspraak van het gerechtshof in Arnhem. Deze heeft bepaald dat een werkgever in prinicpe aansprakelijk is voor de schade van een ex-werkneemster. De vrouw werkte bij de Isala Klinieken in Zwolle tussen rokende collega’s.

De uitspraak is een doorbraak in de jarenlange discussie over roken op de werkplek. Met name horeca-bedrijven moeten rekening houden met claims, omdat dit nog de enige branche is waar nog steeds mag worden gerookt op de werkplek. "Dit opent de weg voor claims van iedereen die ziek is van meeroken op de werkplek", zegt letselschade-advocaat John Roth.

Voor antirookorganisatie CAN is de uitspraak reden om een massale aanval op roken in de horeca aan te kondigen. De organisatie voorspelt tientallen claims.

Het is voor het eerst in Nederland dat gedwongen meeroken leidt tot een aansprakelijkheid. Volgens de rechter is aannemelijk dat de astma van de vrouw is verergerd door meeroken. Het gerechtshof stelt in een tusenvonnis het ziekenhuis voor de helft aansprakelijk voor de medische kosten van de vrouw.

"Dit is goed nieuws en een doorbaak", zegt Coen Barends van het Astmafonds. "Het was ook een gerechtelijke uitspraak die mede zorgde voor een rookvrije werkplek. Deze uitspraak kan zorgen voor een versnelling in de discussie over roken in de horeca."

Bron: AD

Lees ook:Clean Air Nederland: In kleine cafés direct stoppen met roken
Lees ook:Rechter kent schadevergoeding toe na burn-out
Lees ook:Werknemer eist via rechter rookvrije werkplek
Lees ook:Dus toch: meeroken schadelijk voor gezondheid
Lees ook:Roken in kleine kroeg blijft toegestaan

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>