Slapen moet serieuzer genomen worden

De afgelopen eeuw zijn we gemiddeld anderhalf uur minder gaan slapen. Door onze drukke bezigheden leveren we maar al te vaak kostbare uren nachtrust in. Groningse onderzoekers hebben ontdekt dat de gevolgen van slaaptekort op lange termijn zeer schadelijk kunnen zijn.

Neurobioloog Peter Meerlo van de Rijksuniversiteit Groningen: 'Chronisch slaaptekort kan veranderingen in de hersenen teweegbrengen en een belangrijke factor zijn bij het ontstaan van depressie.' Meerlo pleit er daarom voor om ons slaapgedrag serieuzer te gaan nemen. 

'Een groot deel van de mensen slaapt niet genoeg; vijf à zes uur per nacht en soms nog minder,' constateert Meerlo. 'Vaak denkt men dat in het weekend wel weer in te halen.' Veel mensen met een chronisch slaaptekort leren ook met de vermoeidheid om te gaan. Ze wennen eraan. Meerlo en zijn collega Viktor Román wilden echter weten of langdurig slaaptekort op de lange termijn schadelijke gevolgen kan hebben.

Meerlo: 'Naar de effecten van chronisch slaaptekort is nog erg weinig onderzoek gedaan. Sowieso weten we nog weinig van slaap. Vermoedelijk vinden er tijdens de slaap allerlei belangrijke herstelprocessen in de hersenen plaats. Daarom hebben wij bekeken wat er gebeurt met de hersenen van ratten met een chronisch slaaptekort.'

Román en Meerlo deden dat door laboratoriumratten – die normaal ongeveer elf uur slapen – een nachtrust te geven van maar vier uur en vervolgens te kijken naar de effecten van het slaaptekort op het serotoninesysteem. Verstoringen in het serotoninesysteem worden wel in verband gebracht met stress en depressie.

Bron: blikopnieuws.nl 

Lees ook:Slaaptekort is niet zomaar in te halen
Lees ook:Nederlanders slapen te weinig
Lees ook:Bijslapen in het weekend slecht voor gezondheid
Lees ook:Waarom word je dik van te weinig slaap?
Lees ook:Nationale Slaapdag: lekker uitslapen dus!

1 Reacties // Reageer

One thought on “Slapen moet serieuzer genomen worden

  1. Rik Huisman

    Slapen zonder pijn

    GRONINGEN – Voor veel mensen kunnen rug- en schouderklachten de nachtrust behoorlijk bederven. Pijnstillers geven verlichting, maar bieden geen duurzame oplossing. Ze gaan op zoek naar een heilzamer oplossing.

    Alieke Bregman is zo iemand die van alles probeerde, maar nooit een goede oplossing vond. Door haar schouderpijn werd het slapen bijna onmogelijk. Uiteindelijk viel ze wel in slaap, maar dan vooral door haar grote vermoeidheid. Uitgerust opstaan was er niet bij. “Door de pijn lukte het niet om een comfortabele lighouding te vinden. Met vier uur slaap was ik al heel tevreden, maar ik heb tenminste 7 uur nodig”, zegt Alieke. “Het zat mijn functioneren behoorlijk in de weg. Toen ontdekte ik de Relieve Line matras. Na een beetje puzzelen en instellen had ik de matras precies zo aangepast, dat mijn pijn al snel verdween. Heel veel moeite kostte me dat trouwens niet. De schoudercomfortzone, zoals Relieve Line die noemt, blijkt echt te werken.”

    De nieuwe Relieve Line matras is een erkend medisch hulpmiddel om comfortabel te liggen. De instelbare matras biedt goed slaapcomfort voor iedereen, ook bij rug- en schouderklachten. Door de voordelige prijs is de matras voor veel mensen bereikbaar. Bijna alle concurrenten zijn aanmerkelijk duurder. Op de vraag of de Relieve Line matras een wondermiddel is, antwoordt Alieke: “Ik weet niet of het voor iedereen werkt natuurlijk, maar de Relieve Line matras heeft mij in ieder geval enorm geholpen. Ik wil hem nooit meer kwijt.” Meer informatie over deze werkzame, betaalbare matrassen op http://www.relieveline.nl

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>