Waarom word je dik van te weinig slaap?

Te weinig slaap maakt dik. Dat hebben al vele onderzoeken uitgewezen. Maar het is nog altijd niet helemaal duidelijk hoe dat komt. Twee recent gepubliceerde studies komen tot nieuwe inzichten.

Tot nu toe wordt vaak gezegd dat de hormoonhuishouding een belangrijke rol speelt. Hormonen die de groei, bloedsuikerspiegel en het vetgehalte regelen, zouden door het slaaptekort van slag raken. Dat kan leiden tot overgewicht.

Maar te weinig slaap leidt ook automatisch tot vermoeidheid overdag. En wie moe is, beweegt minder. En gaat vaak ook meer eten. Als een soort tijdverdrijf.

Twee recente onderzoeken die onlangs werden gepresenteerd op een Amerikaans congres stellen dat ook de hersenen een belangrijke rol spelen. Zo zouden we veel sneller vette voeding eten als we moe zijn omdat we minder goed in staat zijn om de gezonde keuze te maken.

Wetenschappers van de Universiteit van Berkley vroegen aan 16 volwassenen hoeveel zin ze hadden in 80 verschillende voedingsmiddelen na een normale nacht slaap. Ondertussen werd hun hersenactiviteit gevolgd op MRI-scans. Vervolgens werd hen dezelfde vraag voorgelegd nadat ze 24 uur wakker waren gebleven.

Uit de scans bleek dat het slaapgebrek dát deel van de hersenen aantast dat ons helpt bij het maken van keuzes. Van hoe lekker iets smaakt tot hoe gezond iets is, al deze aspecten spelen een rol bij onze voedselkeuze. Hoe minder we slapen, hoe sneller we lijken toe te geven aan lekkere, vette trek.

Hoewel de bevindingen op grotere schaal getest moeten worden om echt harde conclusies te trekken, blijkt volgens de wetenschappers uit hun onderzoek wel dat we best wat meer zouden mogen nadenken over de gevolgen van te weinig slaap.

Bron: AD

Lees ook:‘Van te veel gezond eten word je dik’
Lees ook:Met vette vis kun je beter horen!
Lees ook:‘Zwangere vrouwen moeten meer vette vis eten’
Lees ook:‘Vaak vis eten niet gezond’
Lees ook:Te weinig slaap maakt dik

1 Reacties // Reageer

One thought on “Waarom word je dik van te weinig slaap?

  1. J. Zwaan

    De onderzoekers vergeten één ding: als je moe bent kom je energie tekort en die moet toch ergens vandaan komen: voedsel. Onnodig veel (suiker) eten om een energieboost te krijgen ligt op de loer bij kortslapers.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>