Bijslapen in het weekend slecht voor gezondheid

En, lekker uitgeslapen? Je bent heus niet de enige die in het weekend een paar uurtjes slaap probeert in te halen. Maar wist je dat het niet helpt? De Groningse promovenda Paulien Barf ontdekte dat chronisch verstoorde slaap een risicofactor is voor de ontwikkeling van diabetes en overgewicht.

Uit recent onderzoek was al bekend dat een tekort aan slaap of een verstoring van de slaap een rol kan spelen bij de ontwikkeling van diabetes en overgewicht. Barf onderzocht het effect van chronisch slaaptekort bij ratten en ontdekten dat hun bloedglucosewaarde steeg. Dit geldt als de eerste stap in de ontwikkeling van diabetes mellitus type 2.

De ratten verloren in eerste instantie lichaamsgewicht. Barf ontdekte dat dit wordt veroorzaakt door een verhoging van het energiegebruik tijdens slaaptekort. Maar, als de periodes van slaaptekort worden afgewisseld met periodes van rust, komen de ratten aan in gewicht.

Deze afwisseling van slaaptekort en herstelslaap is iets wat in het dagelijkse leven van de mens vaak voorkomt: slaaptekort tijdens de week bijslapen in het weekend.

Eerdere studies hebben laten zien dat herstelslaap van belang is voor allerlei lichamelijke processen, maar Barf maakt nu duidelijk dat zo’n continue afwisseling voor een lange periode schadelijk kan zijn voor de energiehuishouding en daardoor een risicofactor kan zijn voor de ontwikkeling van onder andere diabetes en overgewicht.

Te veel slapen is echter ook ongezond, waarschuwt professor Johan Verbraeken van het Slaapcentrum van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. Het kan leiden tot hartstoornissen en cardiale problemen.

‘Een nacht bijslapen tijdens het weekend helpt niet. Wie gedurende de week bijvoorbeeld tien uur te weinig sliep, kan dat niet inhalen met tien uur langer in het weekend te slapen.’

‘Twee à drie uur langer slapen moet ruim volstaan. Maar de vuistregel is dat je het slaapritme niet mag verschuiven. Daarbij is het tijdstip van opstaan belangrijker dan het uur waarop je gaat slapen. De mens heeft een regelmatige slaap nodig om goed te functioneren’, zegt professort Verbraecken in Het Nieuwsblad.

Paulien Barf promoveert 11 mei aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Bron: RUG

Lees ook:Slaaptekort is niet zomaar in te halen
Lees ook:Slapen moet serieuzer genomen worden
Lees ook:Uitslapen in het weekend is geen goede inhaalslag
Lees ook:Kinderen die uitslapen, blijven slanker
Lees ook:Nationale Slaapdag: lekker uitslapen dus!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>