‘Gezonde’ yoghurt wordt straks écht gezond


Margarine die slimmer maakt, yoghurt die stoelgangproblemen doet verdwijnen. Gezondheidsclaims op voeding worden vanaf 1 juli streng gecontroleerd. 

Voor allerlei kwaaltjes zegt de voedingsmiddelenindustrie een oplossing te hebben, bijvoorbeeld in de vorm van speciale margarine, yoghurt of melk. Terecht zijn die claims lang niet altijd, stelt Frans Kok, hoogleraar voeding en gezondheid aan de Wageningen Universiteit en betrokken bij het opstellen van de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad.

"Er is bepaalde margarine die bij vier keer smeren per dag helpt om het cholesterolgehalte te verlagen. Dat klopt. Maar dergelijke correcte claims zijn op één hand te tellen."

Daar komt binnenkort verandering in: vanaf 1 juli van dit jaar gelden er strenge Europese eisen voor gezondheidsclaims op voedingsproducten. Een producent mag pas beweren dat zijn product een heilzame werking heeft als twee onafhankelijke onderzoeken bij mensen dat hebben bevestigd.

De Wageningse hoogleraar is daar blij mee. "Er zit heel wat kaf onder het koren. Fabrikanten beweren, suggereren en misleiden volop. Ze gebruiken omschrijvingen die juridisch waterdicht zijn, maar de klant wel op het verkeerde been zetten. Dat een product bijvoorbeeld de weerstand bevordert, lijkt een veelbelovende bewering, maar onduidelijk is of het dan ook echt helpt tegen griep of darminfecties. Daar prikken mensen lang niet altijd doorheen."

Frans Kok: "De uitwassen zijn we straks kwijt. Maar dat we helemaal gevrijwaard blijven van valse claims? Dat geloof ik niet. Mensen moeten kritisch blijven kijken naar wat ze kopen." "Veel voedsel bevat nog steeds te weinig vezels en goede vetten, en te veel suiker en zout."

Bron: BN/De Stem 

Lees ook:Visoliecapsules beweren meer dan ze waarmaken
Lees ook:Actieplan Zout ambitieloos
Lees ook:Slechts 222 goedgekeurde gezondheidsclaims
Lees ook:Probioticadrankjes maken gezondheidsclaim zelden waar
Lees ook:Onderzoek relatie tussen voeding en medicijnen

1 Reacties // Reageer

One thought on “‘Gezonde’ yoghurt wordt straks écht gezond

  1. norbert van der werff

    Meer info over gezondheidsclaims is te vinden op http://www.evmi.nl/gezondheidsclaims. Per 1 juli gaat er nog nog niet zoveel veranderen, want er zijn lange overgangstermijnen. Feit is wel daarna alle voedings- en gezondheidsclaims wetenschappelijk bewezen moeten zijn.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>