Probioticadrankjes maken gezondheidsclaim zelden waar


Claims dat probiotische drankjes goed zijn voor je gezondheid zijn, kunnen in veel gevallen niet worden bewezen. Dat concludeert de Europese Voedselveiligheidsorganisatie EFSA.

Fabrikanten claimen dat de yoghurtdrankjes schadelijke organismen in de darmen helpen bestrijden en het immuunsysteem ondersteunen.

Maar experts van de EFSA hebben maar liefst 180 gezondheidsclaims met betrekking tot probiotica verworpen. Tien werden er direct afgewezen, van de overige 170 was er onvoldoende bewijs voorhanden om de claims te kunnen beoordelen.

Dat betekent dat veel fabrikanten van probiotische drankjes, yoghurts en supplementen de veelbelovende claims van de verpakking moeten halen.

Ook veel vitaminen en mineralen zullen niet langer mogen beweren dat ze de bloeddruk of het cholesterolgehalte verlagen. Van de 523 claims die de EFSA tot nog toe heeft beoordeeld, is driekwart afgewezen omdat ze niet bewezen konden worden.

Twee bekende probioticadrankjes, Actimel en Yakult, zijn niet in het onderzoek betrokken omdat beide fabrikanten de claims hebben terugtrokken. Danone en Yakult zullen hun gezondheidsclaims aanpassen.

Bron: Daily Mail

Lees ook:Strenge regels voor gezondheidsclaims op voeding
Lees ook:Opnieuw honderden voedingsclaims afgekeurd
Lees ook:Slechts 222 goedgekeurde gezondheidsclaims
Lees ook:Verbod op misleidende gezondheidsclaims gaat in
Lees ook:‘Gezonde’ yoghurt wordt straks écht gezond

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>