Omvangrijke besmetting drinkwater in Noord-Holland


In grote delen van Noord-Holland is het drinkwater besmet met bacterie e-coli. Afgelopen vrijdag werd al bekend dat het water in Hoofddorp besmet is. Gisteren meldde watermaatschappij PWN dat dit mogelijk ook het geval is in de gemeenten Aalsmeer, Bennebroek, Bloemendaal, Haarlem, Haarlemmermeer, Haarlemmerliede, Spaarnwoude, Uithoorn en Zandvoort.

Het onderzoek dat PWN dinsdag heeft uitgevoerd wijst uit dat het drinkwater bij het distributiestation in die gemeente besmet is. Dit station bedient ook de overige gemeenten. Wat daarvan de oorzaak is, is volgens het bedrijf onbekend.

Op dit moment vindt er een onderzoek plaats waaruit moet blijken hoe de bacterie in het drinkwater terecht is gekomen. Woensdag brengt het waterbedrijf verslag uit over het lopende onderzoek.  

Volgens het waterbedrijf wijst de vondst van de bacterie erop dat het drinkwater in contact is gekomen met bijvoorbeeld rioolwater. "Dat zou niet moeten kunnen, want de leidingen naar de klanten toe vormen een gesloten systeem. Wij onderzoeken momenteel al onze in- en uitgaande leidingen."

Als mensen de colibacterie binnen krijgen, kunnen maag- en darmklachten ontstaan. Het water moet worden gekookt om de bacterie onschadelijk te maken. Bij het douchen kan het water volgens het bedrijf gewoon worden gebruikt.  

Volgens een woordvoerster van het PWN treft de besmetting 170.000 huishoudens in de regio Kennemerland. De besmetting die vorige week in een woonwijk in Hoofddorp opdook is inmiddels verholpen.

Verder is in Haarlem-Noord een besmetting met de enterococcen-bacterie vastgesteld. Het PWN spoelt de leidingen door om het water schoon te krijgen, aldus de woordvoerster.

Bron: nu.nl 

Lees ook:Van potgrond kun je legionella krijgen
Lees ook:Rivier de Lek tijdelijk bron voor drinkwater
Lees ook:Slecht drinkwater in nieuwbouwhuis
Lees ook:Verontreinigd drinkwater in Overijselse Buurse
Lees ook:Pas op met gerookte zalm!

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Omvangrijke besmetting drinkwater in Noord-Holland

  1. Waterontharder

    Veel bacteriën kunnen ook door middel van een waterfilter uit het water gefilterd worden.

    Alhoewel dat met e-coli wel wat ingewikkelder wordt…

      /   Reply  / 
  2. Nico

    Ik heb onlangs zelf een NSF gecertificeerde keramische water filter aangekocht die ook de e-coli bacteriën tegenhoud en ben er zeer content mee. Alleen kan je met dit model geen warm water filteren(het actief koolstof schijnt dan zijn werk niet goed te doen). Pluspunt is dat het keramiek met zilver is geimpregneerd zodat als het ware de filters zelfsteriliserend zijn. De naam van de fabrikant van de water filters is British Berkefeld en de goedkoopste in Nederland kan je hier aankopen:

    http://www.basicwaterfilter.com/nl/22-british-berkefeld-rvs-outdoor-waterfilter-atc-supersterasyl.html

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>