Pas op met gerookte zalm!

Gerookte zalm op een toostje of stokbroodje smaakt heerlijk. Of in de sushi yummmm, maar pas op, want gerookte zalm blijkt geregeld besmet met de Listeriabacterie. De Consumentenbond heeft een onderzoek verricht waaruit is gekomen dat vijftien procent met de bacterie besmet was.Wat betreft mensen met een verzwakt afweersysteem kan de bacterie schade opleveren. In Nederland worden er elk jaar zo’n 70 tot 90 mensen ziek vanwege een listeriabesmetting. Volgens het RIVM overleden in 2010 veertien mensen aan de bacterie, onder wie een kind.

In totaal zijn zestig monsters van twintig merken onderzocht. Hierbij zijn negen besmettingen vastgesteld. In de koelkast overleeft de bacterie easily. Het aantal bacteriën groeit naarmate het product langer wordt bewaard. Dus hoe langer de zalm in je koelkast ligt, hoe groter de kans op meer Listeriabacterie. Andere vissoorten die ook besmet kunnen zijn met deze bacterie zijn paling en makreel.

Gerookte zalm kwam dit najaar eerder al in het nieuws vanwege salmonellabesmetting bij het bedrijf Foppen. Duizenden mensen werden doodziek hierdoor. Zeker vier mensen overleden.

50% van de op de Listeriabacterie geteste producten is afkomstig van dit bedrijf.

Bron: consumentenbond

Lees ook:Al 350 mensen besmet met salmonellabacterie
Lees ook:Derde dode door besmette zalm
Lees ook:Waarschuwing voor gerookte vis
Lees ook:Salmonella-uitbraak door gerookte zalm
Lees ook:Twee doden door ‘salmonellazalm’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>