Koud wassen ongezond?

Als je wasmiddelfabrikanten moet geloven, word je was zelfs op 15 graden stralend schoon. Maar deskundigen geloven daar niets van. Op het oog schoon misschien, maar bacteriën, virussen, schimmels en huisstofmijt worden bij temperaturen onder de 40 graden onvoldoende uit het wasgoed verwijderd.

In de afgelopen jaren zijn we op steeds lagere temperaturen gaan wassen. Want daarmee bespaar je veel energie, gemiddeld enkele tientjes per jaar. En dus is het helemaal zo slecht nog niet.

Dat er risico’s aan verbonden voor de gezondheid, lijkt me lichtelijk overdreven. Misschien voor mensen met een gevoelige huid.  Of als je een lage weerstand hebt.

Maar hoe praktisch is de boodschap van de deskundigen eigenlijk? Zij staan er bijvoorbeeld niet bij stil dat de huidige kleding vaak helemaal niet geschikt is om op 60 graden te wassen.

Kijk maar eens in je kledingkast en tel het aantal kledingstukken waarbij geadviseerd wordt om op maximaal 30 graden te wassen…

Buiten handdoeken, sokken en ondergoed, wordt tegenwoordig bij alles geadviseerd om op maximaal 40 graden te wassen. Wat moet je dan met bangmakende verhalen dat je behoorlijk ziek kunt worden van het wassen op lage temperaturen?

Fabrikant Proctor en Gamble van Ariël Excel Gel, een wasmiddel dat bij 15 graden ‘briljant’ schoon zegt te wassen, zegt in het Nederlands Dagblad dat er in het wasmiddel meer enzymen zitten; dat zou voor voldoende hygiëne moeten zorgen.

Lees ook:Pas op, want het is de koudste lente ever
Lees ook:Handen wassen helpt niet tegen Mexicaanse griep
Lees ook:Opnieuw tropisch warm
Lees ook:Lekker niezen onder de kerstboom
Lees ook:Hittegolf is onzeker

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Koud wassen ongezond?

  1. Laila

    Ik zou er toch niet aan moeten denken om de handdoeken, washandjes, ondergoed, beddengoed op 15 graden te wassen. Het is bekend dat huisstofmijt pas gedood wordt op 60 graden. Lage temperaturen zijn alleen geschikt voor bovenkleding.

      /   Reply  / 
  2. Dhr. D.W. Kievit

    Het is Procter & Gamble. Henkel heeft ook zo iets soortgelijks, maar dan met 20 graden. Ze zullen vast wel goed wassen en er zijn stukken die je liever op hogere temperaturen wast.

    De vraag is of de meerkosten van deze wasmiddelen opwegen tegen een goedkoop wasmiddel dat op een normale temperatuur wast.

      /   Reply  / 
  3. tux

    onder de 40 rgaden wassen is ongezond, hoe graag je ook zou willen. 60 graden voor ondergoed handdeoken en beddegoed etc is zelfs beter. Kijk bij aankopen wat je goed aankan, en koop niks wat koud gewassen moet worden.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>