Yes! Meer organen afgestaan dan ever

profielfoto

271 mensen hebben vorig jaar organen afgestaan na hun overlijden. En dat blijkt een nieuw record!  Dat meldt de Nederlandse Transplantatiestichting. Deze 271 orgaandonoren hebben 782 orgaantransplantaties mogelijk gemaakt, doordat hun organen naar meerdere ontvangers gingen.

Er staan minder mensen op de wachtlijst voor een donororgaan dan vorig jaar aan het begin van het jaar: 1041 nu tegenover 1149 begin 2014. Dat is een daling van 9 procent. Vorig jaar zijn meer harttransplantaties uitgevoerd (van 38 naar 50), maar de wachtlijst voor een nieuw hart is toch gegroeid.

Toch zijn deze cijfers volgens de NTS geen reden om achterover te leunen. ,,Het kan beter en moet beter. Daar gaan we voor. Voor al die patiënten die soms jaren op de wachtlijst staan”, aldus NTS-directeur Bernadette Haase.

In 2014 doneerden 533 mensen bij leven een orgaan. In 2013 waren dat er 522. Wat er dan wordt gedoneerd? Een nier of een deel van de lever.

De NTS benadrukt dat het gaat om voorlopige cijfers, die mogelijk in de loop van januari nog naar boven worden bijgesteld.

Lees ook:Aantal orgaantransplantaties neemt toe
Lees ook:Minder mensen op wachtlijst orgaandonatie
Lees ook:In België wordt wachtlijst donoren wél korter
Lees ook:Minder orgaandonaties in 2006
Lees ook:Wachtlijst voor orgaantransplantatie neemt iets af

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>