Glaasje alcohol heel goed voor vrouwen

Ook voor vrouwen is een beetje alcohol gezond.  Uit onderzoek van het Julius Centrum van de Universiteit Utrecht blijkt dat bij een consumptie tot 7 glazen alcohol per week de kans op hartproblemen met 8% daalt en de kans op een beroerte met maar liefst 35% vergeleken met geheelonthouders. Eerder bleek al dat mannen baat hebben bij matig alcoholgebruik.

De onderzoeksgroep bestond uit 10.530 Nederlandse vrouwen van 20 tot 70 jaar. Zij maakten deel uit van de zogenoemde EPIC-studie, een internationaal onderzoek naar de relatie tussen voeding en kanker. Zij werden bijna 10 jaar lang gevolgd. 

Daaruit blijkt dat matig alcoholgebruik een gunstig effect heeft op hart- en vaatziekten.  Rode wijn blijkt het best. Andere dranken lieten ook een positief effect zien, maar dit was in dit onderzoek niet significant.

De onderzoekers schrijven het positieve effect op hart- en vaatziekten met name toe aan de stijging van het HDL-cholesterol-gehalte als gevolg van de alcohol die in de dranken aanwezig is.

Uit het onderzoek blijkt dat de dalende kans op hartproblemen toeneemt naarmate het aantal glazen stijgt. Dat geldt vooral bij hartziekten. Bij maximaal 7 glazen alcohol per week, is de kans op een hartkwaal 8% lager dan wanneer je helemaal geen alcohol drinkt.

Bij 7-14 glazen per week daalt het risico met 28% en bij meer dan 14 glazen per week zelfs met 35% vergeleken met het risico van geheelonthouders.

Bij die hoeveelheden liggen er echter wel andere nadelen op de loer, bijvoorbeeld een groter risico op sommige vormen van kanker.

Bij een beroerte ligt het iets anders. Het risico op een beroerte is iets minder verlaagd  naarmate het aantal glazen toeneemt, maar ligt nog altijd wel lager dan bij geheelonthouders. Bij vrouwen uit het onderzoek die meer dan 14 glazen alcohol per week dronken, lag 20% lager dan het risico van geheelonthouders.

Bron: alcoholengezondheid.nl

Lees ook:‘Niet meer dan 1 glas alcohol per dag voor vrouwen’
Lees ook:Glaasje alcohol verlaagt kans op diabetes type 2
Lees ook:Beetje alcohol verhoogt al kans op kanker
Lees ook:Alle soorten alcohol vergroten kans op borstkanker
Lees ook:Wanneer ben je alcoholist?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>