Pure chocola goed voor cholesterol

Wat is er nou heerlijker dan te lezen dat chocolade gezond is? Natuurlijk zitten er ook minder goede aan. Het bevat veel verzadigd vet, suiker en is calorierijk. Maar dat vergeten we heel eventjes. Pure chocolade kan je namelijk ook helpen je cholesterol te verlagen!

En dat kan vooral voor diabetespatiënten prettig zijn, want zij hebben vaak gevaarlijk hoge cholesterolgehaltes in hun bloed. En dat is een belangrijke risicofactor van hart- en vaatziekten.

Pure chocolade is rijk aan polyfenolen, een stofje waar veel positieve gezondheidseffecten aan worden toegekend, zoals een lagere kans op hart- en vaatziekten. Britse onderzoekers van de Hull University volgden 12 patiënten met diabetes type 2.

Zij kregen 16 weken lang pure chocoladerepen te eten, sommigen waren verrijkt met de polyfenolen. Degenen die de verrijkte chocolade aten, hadden na zestien weken een verbeterd cholesterol. Het slechte LDL cholesterol was verminderd, terwijl het goede HDL cholesterol was toegenomen.

Volgens onderzoeksleider professor Steve Atkin zou dit kunnen leiden tot een daling van het risico van hart- en vaatziekten. ‘Chocola met een hoog cacaogehalte zou in het dieet van patiënten met diabetes type 2 opgenomen moeten worden, als onderdeel van een gebalanceerde eet- en leefstijl.’

Maar de Britse diabetesorganisatie Diabetes UK is minder enthousiast over de resultaten. Zij is bang dat de boodschap wordt gezien als een ‘groen licht’ voor het eten van chocolade. Het bescheiden positieve effect van de polyfenolen in chocola weegt in de ogen van directeur Iain Frame niet op tegen de grote hoeveelheid vet en suiker die erin zitten.

Maar het lijkt hem wel interessant om uit te zoeken of de gezonde polyfenolen kunnen worden toegevoegd aan producten die minder verzadigd vet en suiker bevatten dan chocolade.

Bron: BBC

Lees ook:Gezonder met pure chocola
Lees ook:Is chocola gezonder dan fruit?
Lees ook:Zwarte chocolade niet zo gezond als gedacht
Lees ook:Pure chocolade helpt tegen hoge bloeddruk
Lees ook:Optimisme goed voor het hart

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>