Zout belemmert werking medicijnen

Te veel zout remt de werking van bepaalde bloeddrukverlagende medicijnen. Patiënten met diabetes lopen door de hoeveelheid zout in voeding een groot risico op hart- en vaatziekten, nierfalen en vroegtijdige overlijden. Dat blijkt uit onderzoek van klinisch farmacoloog Hiddo Lambers Heerspink van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

Hij deed als eerste onderzoek naar de lange termijn-effecten van zout op bloeddrukverlagende geneesmiddelen bij patiënten met type 2 diabetes.

Patiënten met diabetes en nierschade hebben een zeer hoog risico op hart- en vaatziekten, nierfalen, en vroegtijdig overlijden. De behandeling bestaat uit het reguleren van de bloedsuiker gecombineerd met medicijnen die de bloeddruk verlagen en de hartfunctie verbeteren, de zogeheten RAAS-remmers.

Van deze middelen is uit korte termijn-studies bij hoge bloeddruk en nierziekte bekend dat ze minder werkzaam zijn als de voeding te veel zout bevat. Of dit ook geldt voor patiënten met diabetes, en of zij daardoor ook op de lange termijn meer klachten hebben een kortere levensverwachting was niet bekend.

Lambers Heerspink onderzocht bij 1177 patiënten hoeveel zout zij dagelijks nuttigen. Dat was gemiddeld 10,5 gram per dag. Het advies van de Gezondheidsraad ligt op maximaal 6 gram per dag.

Bij een zoutgebruik van 12 gram of meer was de beschermende werking van de RAAS-remmers voor hart en nieren niet meer aanwezig; bij deze patiënten was de uitkomst vergelijkbaar met die in de controle groep.

Was het zoutgebruik lager (circa 8 gram) dan was de werkzaamheid van de medicatie veel beter: het risico op hart- en vaatziekten, en verlies van nierfunctie was in deze patiënten maar liefst twee keer zo klein!

Volgens Lambers Herspink tonen deze resultaten ondubbelzinnig aan dat zoutreductie essentieel is voor bescherming tegen hart- en vaatziekten en progressie van nierschade bij patiënten die zijn aangewezen op RAAS-remmers. Bovendien laat de studie zien dat het gunstige effect al optreedt bij een kleine zoutvermindering.

Bron: UMCG

Lees ook:Minder zout eten kan nierdialyse voorkomen
Lees ook:Brood per 1 januari minder zout
Lees ook:PreventieConsult huisartsen gaat in april van start
Lees ook:Obesitas niet altijd risicofactor voor hartinfarct
Lees ook:Test je gezondheidsrisico op 28 kwalen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>