‘Hormoonzalf’ tegen eczeem maakt de huid niet dun

De wijdverbreide angst dat hormoonzalven de huid dunner maken, is ongegrond. Dat stellen Australische wetenschappers.

Zij deden onderzoek onder een kleine 100 kinderen met constitutioneel eczeem. 70 van kregen een zalf op basis van glucocorticoïden, een groep waartoe ook de veel voorgeschreven Hydrocortison crème behoort. 22 kinderen gebruikten geen glucocorticoïden

Vervolgens bekeken de wetenschappers de behandelde en onbehandelde huidplekjes van de kinderen om te kijken of de huid dunner werd. Ook gingen zij met een dermatoscoop op zoek naar miniscule bijwerkingen van glucocorticoïden, zoals chronisch verwijde bloedvaatjes vlak onder het oppervlak van de huid.

De huid van de kinderen die genoeg glucocorticoïden gebruikten om eczeemvrij te blijven, was niet dunner. Bij 3,3% van hen waren in lichte mate verwijde bloedvaatjes te zien, In de controlegroep was dat 3,1%. De onderzoekers zagen geen striae, atrofische littekens of bloeduitstortingen.

Volgens de Australiërs kunnen artsen en ouders zonder problemen de veilige en effectieve hormoonzalven blijven voorschrijven en gebruiken.

Bron: NTVG

Lees ook:Crèmes tegen eczeem tasten huid aan
Lees ook:Corticosteroïden vergroten kans op tekort aan vitamine D
Lees ook:TV geen oorzaak ADHD
Lees ook:Nieuwe techniek spoort prostaatkanker sneller op
Lees ook:Af en toe snoepen is juist goed

1 Reacties // Reageer

One thought on “‘Hormoonzalf’ tegen eczeem maakt de huid niet dun

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>