Aantal gevallen van kinkhoest blijft stijgen


Het aantal gevallen van kinkhoest in Nederland neemt flink toe. In sommige delen van het land is het aantal besmettingen 2 tot 4 keer zo hoog als een jaar geleden, melden de GGD’s.

Bij de GGD Limburg, bijvoorbeeld, zijn op dit moment ruim 200 gevallen bekend. Vorig jaar waren dat er 31. Het aantal gevallen van kinkhoest neemt al jaren toe. Vooral bij volwassenen bij wie de vaccinatie is uitgewerkt. Een andere oorzaak is waarschijnlijk een verandering in de kinkhoestbacterie.

Baby’s krijgen in hun eerste levensjaar 4 vaccinaties tegen kinkhoest. Vanwege de verminderde werkzaamheid van het vaccin werd in 2001 de herhalingsprik ingevoerd, die kinderen krijgen als ze 4 jaar zijn. Desondanks neemt de besmetting van kinkhoest toe.

Kinkhoest is een infectie van de luchtwegen en leidt tot hevige hoestbuien en het ophoesten van slijm. De ziekte is zeer besmettelijk. Als iemand in een gezin de ziekte heeft, is de kans dat (niet-gevaccineerde) andere gezinsleden worden besmet 90%. 

Wereldwijd sterven er jaarlijks 400.000 kinderen en volwassenen aan kinkhoest. In Nederland stierven vroeger ongeveer 200 mensen per jaar aan kinkhoest. Na invoering van de vaccinatie rond 1953 daalde het aantal ziekte- en sterfgevallen drastisch. Sterfte door kinkhoest komt nu bijna niet meer voor.

Wel worden er jaarlijks 100 tot 300 mensen met kinkhoest in het ziekenhuis opgenomen, waarbij het in meer dan de helft van de gevallen baby’s betreft. Uit cijfers van het RIVM blijkt dat er de afgelopen 10 jaar 3 baby’s aan kinkhoest zijn overleden.

De Gezondheidsraad bekijkt momenteel of het de moeite waard is het vaccin aan te passen. Dat is erg duur enm het is dan ook de vraag of het de moeite waard is aangezien kinkhoest voor de meeste mensen en onschuldige aandoening is.

Bron: NOS

Lees ook:Aantal gevallen van kinkhoest blijft stijgen
Lees ook:Roep om grootschallige vaccinatie kinkhoest
Lees ook:Kinkhoest in 2012 heviger dan andere jaren
Lees ook:Kinkhoest rukt weer op
Lees ook:Nieuw vaccin tegen kinkhoest blijkt effectief

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>