Huisarts moet alert zijn bij eetstoornis

Huisartsen moeten alert zijn op eetstoornissen en het onderwerp ook bespreekbaar maken. Want hoe eerder de diagnose anorexia nervosa wordt gesteld, hoe beter de prognose. Dat schrijven Nederlandse onderzoekers van het Centrum Eetstoornissen Ursula, Parnassia Bavo groep, UMC Groningen en het NIVEL in het International Journal of Eating Disorders.

Huisartsen zien regelmatig meisjes met eetstoornissen. Maar ze missen er ook veel, omdat een deel van de patiënten geen hulp of pas laat hulp zoekt. Uit onderzoek is gebleken dat patiënten bij wie de diagnose op jongere leeftijd wordt gesteld, vaker genezen dan patiënten die op dat moment al wat ouder waren.

Bij vroege diagnose en behandeling zijn de vooruitzichten kennelijk beter, dan als de ziekte al verder is gevorderd. Daarom moeten huisartsen, gezinsleden en leerkrachten alert zijn op eetstoornissen, betogen de onderzoekers.

Bron: Centrum Eetstoornissen Ursula

Lees ook:Huisarts krijgt grotere rol bij nazorg kanker
Lees ook:Website biedt anorexiapatiënt alternatief voor pro-anasites
Lees ook:‘Pro-anorexia sites zijn gevaarlijk’
Lees ook:Anorexia-patiënten steeds jonger
Lees ook:‘Huisarts moet beter bereikbaar zijn voor patiënt’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>