Natuurlijke bevalling na baarmoederhalskanker weer mogelijk

Vrouwen die een operatie moeten ondergaan vanwege baarmoederhalskanker, kunnen dankzij nieuwe baarmoederbesparende operatietechnieken (radicale trachelectomie) normaal bevallen. Hierbij wordt de baarmoederhals, een deel van het weefsel tussen bvaarmoederhals en bekken, alsook het bovenste deel van de schede weggehaald, in combinatie met een lymfadenectomie (wegname van lymfeklieren uit het bekken).

Deze techniek is niet zonder risico’s. Door het wegnemen van de baarmoederhals komt het sluitmechanisme onder enorme druk te staan, waardoor deze niet meer goed werkt. Dit kan voor complicaties tijdens de zwangerschap zorgen en een verhoogd risico op vroeggeboorte. 25 tot 30 procent bevalt minstens acht weken te vroeg. Bovendien is een kerizersnede bijna altijd noodzakelijk.

Een nieuwe techniek bestaat er in om eerst chemotherapie toe te dienen om de tumoren te verkleinen. Daarna wordt enkel nog een kegeltje uit de baarmoederhals verwijderd en bij goede resultaten kan men zwanger worden. Twee jaar geleden is een vrouw voor het eerst zwanger geworden dankzij deze techniek en na een voldragen zwangerschap van 40 weken op natuurlijke wijze (zonder keizersnede) bevallen.

Bron: gezondheid.be

Lees ook:Vrouw na bevalling nog steeds zwanger
Lees ook:Ook peuter kan volwassen donornier krijgen
Lees ook:Nieuwe bloedtest toont geslacht baby bij 7 weken
Lees ook:Vroeggeboorte door stress vóór conceptie
Lees ook:Miskraam zegt niets over volgende zwangerschap

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>