Farmaceut mag patiënt benaderen

Brussel wil farmaceutisch fabrikanten toestaan om rechtstreeks patiënten te benaderen. Bijvoorbeeld om informatie (lees: reclame) over medicijnen te geven. Zelden zo'n slecht voorstel gezien!

In het voorstel van de Europese Commissie dat de industrie meer bevoegdheden moet geven bij de bewaking van de veiligheid van medicijnen, staat onder meer het voorstel om de industrie toestemming te geven patiënten voortaan rechtstreeks te informeren over geneesmiddelen die alleen op recept verkrijgbaar zijn. Dat is nu nog verboden.

Volgens deskundigen laat de bewaking van geneesmiddelen in Europa al te wensen over en maakt dit voorstel het alleen maar erger.

Volgens Dick Bijl, hoofdredacteur van het Geneesmiddelenbulletin, een onafhankelijk maandblad dat onder meer nieuwe medicijnen beoordeelt op werkzaamheid en veiligheid, loopt de geneesmiddelveiligheid gevaar door dit plan.

Hij zegt het in dagblad Trouw verkeerd te vinden dat juist de industrie 'die een lange praktijk hanteert van fraude, leugens en het verzwijgen van soms zeer ernstige bijwerkingen' meer bevoegdheden krijgt.   

Wie het schokkende boek 'Pillen' van Trouw-journalist Joop Bouma heeft gelezen, weet dat artsen vaak niet eens in staat blijken te zijn zich onafhankelijk op te stellen tegen over pillenfabrikanten, laat staan dat patiënten dat wel zouden kunnen. Slecht idee dus!

Lees ook:Onverwachte bijwerkingen van een geneesmiddel? Meld ze!
Lees ook:‘Schaarste aan medicijnen dreigt’
Lees ook:‘Medicijnindustrie sponsort vooral lucratieve ziektes’
Lees ook:Medicijnbeleid moet op de schop
Lees ook:Illegale verkoop medicijnen via internet kan gewoon doorgaan

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>