Betalen voor de huisarts en een hoger eigen risico?


Een verhoging van het eigen risico voor de zorg (dit jaar nog 165 euro) tot uiteindelijk 775 euro. En een eigen bijdrage van 5 euro voor elk bezoek aan de huisarts. Het zijn 2 van de voorstellen die werkgroepen in opdracht van de regering hebben bedacht om de overheidsfinanciën weer op orde te krijgen.

Er moet flink bezuinigd worden, dat is bekend. Maar hoe en waarop? De regering liet 20 werkgroepen voorstellen bedenken om op elk beleidsterrein 20% te bezuinigen. Vandaag  presenteerden zij hun plannen. Geen enkel onderwerp was taboe, zo liet de regering vooraf weten. En dus komen er soms ook pittige voorstellen uit. Ook op het gebied van de zorg.

Zoals een flinke verhoging van de eigen bijdrage die de schatkist zo’n 3,8 miljard moet opleveren. Een eigen bijdrage voor het bezoek aan de huisarts van 5 euro per keer levert ‘slechts’ 260 miljoen.

Het is mijns inziens ook meteen een van de slechtste voorstellen. Ik vind dat je geen enkele drempel zou mogen opwerpen om naar de huisarts te gaan. De huisarts is basiszorg en dat zou voor iedereen toegankelijk moeten zijn.

Ook het verkleinen van het basispakket van de ziektekostenverzekering behoort tot de voorstellen op het gebied van de zorg. Dit moet zo’n 2,3 miljard opleveren.

Het plan om de zorg voor verstandelijk gehandicapten met een IQ hoger dan 70 niet te meer vergoeden, moet tussen de 200-400 miljoen euro opleveren. Nu ligt de grens op een IQ van 85.

Welke voorstellen het uiteindelijk halen, beslist het nieuwe kabinet. Linkse partijen hebben al laten weten niet op de gezondheidszorg te willen bezuinigen.

Fractievoorzitter Hamer van de PvdA heeft laten weten niets te zien in hoge eigen bijdragen in de zorg. ‘Dan wordt de zorg ontoegankelijk voor mensen met lage inkomens.’

Ook fractieleider Femke Halsema van GroenLinks stelt dat ‘van het drastisch verhogen van het eigen risico en de eigen bijdrage voor de huisarts, de meest kwetsbare mensen de dupe worden.’

Bron: NOS

Lees ook:Eigen bijdrage psychiater voorlopig van de baan
Lees ook:Welke maatregelen in de zorg staan ons te wachten?
Lees ook:Geen eigen bijdrage voor logopedist en diëtist
Lees ook:Vragen over vergoeden zorg spoedeisende hulp
Lees ook:Tóch eigen bijdrage voor de psychiater

9 Reacties // Reageer

9 thoughts on “Betalen voor de huisarts en een hoger eigen risico?

  1. thea slaager

    ik vind het plan om voor te stellen dat men aan de gezondheidzorg wil bezuigen niet passen in een samenleving waarin wij nu leven. het aantal ouderen neemt in grote getale toe.nederland is aan het vergrijzen om het maar zo te zeggen. als jullie willen dat als er iemand naar een huisarts moet 5 euro zou moeten gaan betalen dan krijgen we een werkeloosheid bij de huisartsen want die zitten dan toch maar duimen te draaien want de meesten wachten nu langer om naar een huisarts te gaan.als daarbij ook nog voor het bezoek brengen aan de specialisten in het ziekenhuis 5 euro betalld moet worden; wie gaat er nog naar het ziekenhuis.
    U raad het waarschijnlijk wel; DAT ZIJN DE RIJKELUI MENSEN WANT DIE HOEVEN NIET NAAR EEN EURO TE KIJKEN. maar jan de arbeider blijf thuis uitzieken ipv naar de dokter.als dit alles door het kabinet goedgekeurd word dan gaat NEDERLAND NAAR DE VERDOMMENIS.
    waar gaan we naar toe met dit kabinet.aan hun inkomen moet drastish gekort worden.ik heb hier maar een woord voor.SCHANDALIG111

      /   Reply  / 
  2. Hans Meijlof

    Deze crisis bewijst voor de zoveelste keer het faillissement van het kapitalisme. De zwakkeren in onze samenleving, met name laaggeschoolden, kinderen en ouderen, worden systematisch door dit barbaarse systeem uitgebuit. Onze aarde wordt finaal leeggeplunderd ten behoeve van de winst.
    Zolang we nog doen alsof dit systeem het hoogst haalbare en de ultieme democratie is, zullen crisissen, uitbuiting, honger en oorlog aan de orde van de dag blijven.
    Hoe lang kijken we nog toe hoe dit failliete systeem ons en onze kinderen een leefbaaar leven ontneemt? Hoe leggen we dit uit aan onze kleinkinderen?
    Of zeggen we over 20 jaar, “Wir haben es nicht gewusst?”

      /   Reply  / 
  3. Ae

    Terwijl Obama er in de VS eindelijk in geslaagd is om een basiszorgverzekering in te voeren, is Nederland hard bezig om het huidige zorgstelsel om zeep te helpen. Als de voorgestelde plannen daadwerkelijk uitgevoerd gaan worden zoals door twintig (?! wat kost dat wel niet..) ambtelijke werkgroepen zijn voorgesteld, dan zal de minister van volkshuisvesting het nog druk krijgen. Of is het nieuws van vandaag dan toch een 1 april grap?
    Mensen die nu met moeite hun hypotheek kunnen opbrengen zullen zeker op zoek gaan naar een huurwoning. Tornen aan de hypotheekaftrek en de eigen risico voor de zorg opschroeven van 165 naar 775 (!) euro en dan ook nog 5 euro betalen voor ieder huisartsbezoek bovenop de toch al torenhoge zorgpremies levert een exhorbitante lastenverhoging voor een modaal gezin. Als deze niet gecompenseerd gaan worden, dan zijn ze dadelijk het grootste deel van hun inkomen kwijt aan hypotheeklasten, (zorg)verzekeringen en energiekosten. De auto nog niet eens meegeteld. Bovendien wordt er vervolgens van de familie meer verlangd om de ouderen zelf te gaan verzorgen omdat de eerste 1,5 uur persoonlijke verzorging niet meer vergoed gaat worden. De eigen bijdrage in de ouderenzorg verhogen zonder dat daar iets tegenover staat is misdadig. Zijn deze onderzoekers de laatste tijd wel eens in een verzorgingstehuis geweest?
    De voorspelling is dat 85% van de huishoudens er tussen 0 en 5% in koopkracht er op achteruit gaat. Ik vrees, dat dat veel hoger uit gaat vallen als alle maatregelen worden doorgevoerd.
    Dit valt bovendien niet te rijmen met de graaiculturen die zich in ons land op het hoogste niveau manifesteren. We zijn te afhankelijk geworden van de banken. Het moraal lijkt volledig zoek en het vertrouwen in de politiek zal nog verder slinken. Pas als de regering ook maatregelen neemt waar de burgers ook wat mee kunnen, zoals gratis openbaar vervoer, goedkopere medicijnen, meer gerichte zorg (waarom betalen voor zorg die men niet nodig heeft?) lagere bankkosten en minder ambtenaren die in veel te dure kantoren en op te luxe werkplekken onnodig veel papier lopen te verslinden, zal het vertrouwen weer langzaam terug komen.

      /   Reply  / 
  4. Wilma

    Laat eerst voormalig minister Zalm zijn miljarden oplichterspraktijken maar eens recht zetten. Laat ze maar eens met terugwerkende kracht hun bonussen en miljarden terug betalen. ipv het volk uit te kleden. Een goede bekende van me heeft op 5 jaar na altijd in de bijstand gezeten. Ze heeft 5 jaar gewerkt als wethouder in stdsdeelraad amsterdam. Ze krijgt nu elke 350 euro pensioen.

    Hoe zit het met al die ministers, wethouders en al die mensen die managers wachtgeld enz enz?

    Als wij als burger hetzelfde doen als wat de banken doen worden we aan de schadpaal genageld en kunnen we bloeden. Terwijl de regering de weten maken om er later in het bedrijfsleven flink van te profiteren.

    links lllll rechts vullen

      /   Reply  / 
  5. Drs. D.M. Keesenberg

    Zorgverzekeraars maken de zorg steeds duurder. We gaan hard richting de Amerikaanse situatie, waarbij zorg straks alleen nog voor mensen beschikbaar is als er voldoende inkomen is.

      /   Reply  / 
  6. Greet Sprong

    waar gaat de maatschapij toch naar toe!! het wordt een hele luxe om straks naar de huisarts en tandarts te gaan, want het wordt ook steeds erger om naar de tandarts te gaan . straks loopt iedereen met 2 of 3 tanden nog maar in de mond !! als het zo door gaat rot op met balkenende en de verder regering !!! het is de vvd die deze verzekering heeft veroorzaakt .

      /   Reply  / 
  7. erwin

    Laat de overheid maar eens de hand in eigen boezem steken en iets doen aan dingen zoals wachtgelden, dubbele pensioenen etc. Alle politici willen niet voor niets allemaal in het Europese parlement eindigen, ping, ping. Daarnaast is het makkelijk en goedkoop om op deze propagandistische wijze de medische orde aan te pakken. Salariskosten zijn inderdaad, zoals ook bij de overheid, veelal de grootste kostenpost, maar hier zitten niet de bezuinigingen. Wel een makkelijke prooi. Het risico zal zijn dat de specialisten in loondienst worden gedwongen en dan ontstaat er een 9 – 5 uur ambtenaren cultuur. Wachttijden lopen weer op en als je wat meer geld hebt ben je zo aan de beurt. . . Als ik specialist was wil ik wel werken voor de Balkenende-norm, maar dan ook alles: opgehaald door chauffeur, kleding betaald, gala jurk van mijn vrouw betaald, riante onkostenvergoeding, wachtgeld ook al ben ik een miljoen gaan verdienen met wat commissariaten . . . Ze vergeten dat je als specialist 12 jaar studeert een studieschuld opbouwd, want van de overheid mag je niet lang studeren, oplopend tot 100.000, vanaf je 38 levensjaar pas gaat verdienen, je moet je inkopen in een maatschap van 200.000 – 300.000 in een maatschap, wat 10 jaar duurt om af te betalen en je werkt onregelmatig hetgeen een enorme impact heeft op leven en gezin. Je hebt geen mogelijkheid van van baan te wisselen, want als dokter ben je nu eenmaal dokter denk ik dan. En wie zal er nu accepteren dat er 20% van je salaris af wordt gehaald, fouten in het systeem daar gelaten. Ook vreemd is het dat zo’n DBC systeem waarschijnlijk miljoenen heeft gekost te verzinnen en te maken, ze wisten dat het nooit zou werken (zie duitsland en de VS) en nu de artsen erop afrekenen. Ik ben benieuwd wat de medische stand gaat ondernemen om de zorg te handhaven op ons huidige top-niveau als ze niet worden beloond. Succes.

      /   Reply  / 
  8. van der peijl

    terug naar het ziekenfonds wat zoveel goedkoper was is zeker een optie die de ambtelijke werkgroepen vergeten?
    Een kennis van me die al zoveel jaar hetzelfde pakket heeft is in 6 a’7 jaar met 100% gestegen qua kosten, en de zorg is niet echt beter geworden met al die duur betaalde managers, ze roemen niet voor niets hier in Zeeland over de Belgische zorg.

      /   Reply  / 
  9. Antoon LAST

    de voorstellen om de eigen bijdrage in de zorg fors te verhogen en alle andere plannen van de overlopers naar het CDA EN VVD zal alleen de mensen raken met een klein inkomem en de mensen met een klein pensioen die nu al voor 5 jaar geblokkeerd zijn en volgend jaar ook nog eens 6 tot 10% moeten inleveren BTW verhoging en enegie prijzen stijgen ook nog eens niemand durft het aan om de inkomens netto €60000
    per jaar hier de aow te stoppen hebben ze niet nodig de vette inkomens
    zullen niet lijden maar dat zijn we gewend al jaren met regeringen CDA -VVD -PVDA-D66-EN CU OPROEP AAN ALLE LAAGST BETAALDE EN MENSEN MET EEN KLEIN PENSIOEN WILT U NOG VERDER DE PUT IN BEDENK DAN OP WIE U STEMT IK IN IEDERGEVAL NIET OP BOVENSTAANDE PARTIJEN

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>