Eén op de vier co-assistenten seksueel geïntimideerd

Een kwart van de vrouwelijke coassistenten is tijdens het werk wel eens seksueel geïntimideerd. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Maastricht onder 364 co-assistenten.

Ook 3% van de mannen heeft wel eens te maken gehad met seksuele intimidatie in woord of gedrag, schrijft het medisch tijdschrift Medisch Contact. In de helft van de gevallen was het eenmalig. Een kleine groep co-assistenten (13%) is 5 of meer keren lastiggevallen.

Seksuele intimidatie gaat bijna altijd uit van mannen. In het Maastrichtse onderzoek was de ‘dader’ in 70% van de gevallen een arts; in 20% van de gevallen betrof het een patiënt.

Opvallend is dat slechts één co-assistent actie ondernam tegen de seksuele intimidatie. De meeste studenten blijken helemaal niet te weten dat er een vertrouwenspersoon is waar ze terecht kunnen.

De resultaten van het onderzoek komen overeen met een onderzoek uit 2009 van het Universitair Medisch Centrum in Groningen. Daaruit bleek dat 20% van de 12000 ondervraagde co-assistenten wel eens te maken had gehad met seksuele intimidatie.

Bron: Medisch Contact

Lees ook:Aankomende artsen klagen over intimidatie
Lees ook:Vaak seksuele intimidatie in de zorg
Lees ook:Veel artsen in opleiding zitten tegen een burn-out aan
Lees ook:4 op de 10 dokters verliefd op collega
Lees ook:Shocking: Een derde van de studenten aan de XTC

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>