Vaak seksuele intimidatie in de zorg

Meer dan een derde van de verpleegkundigen en verzorgenden (35,6%) in Nederland heeft wel eens te maken gehad met seksuele intimidatie. Dat blijkt een enquete van het vakblad Bijzijn, waar zo’n 900 mensen aan hebben meegedaan. In de meeste gevallen gaat om seksueel getinte opmerkingen en handtastelijkheden.

Volgens verpleegkundige Mathilde Bos is een derde slechts het topje van de ijsberg. ‘Ik denk dat in werkelijkheid 98% ooit in aanraking is geweest met seksuele intimidatie, maar dat niet als zodanig herkent. Seksueel getinte complimentjes horen er namelijk ook bij.’

In de meeste gevallen (82,3%) is het de patiënt die de verpleegkundige of verzorgende lastig valt. In 7% gaat het om een naaste van de patiënt: een familielid, vriend of bekende van de patiënt.

Ook collega’s vallen elkaar weleens lastig, zo blijkt uit de enquête. Meer dan 20 personen (6,4%) geven aan weleens te maken te hebben gehad met seksuele intimidatie door een collega.

Leidinggevenden gedragen zich over het algemeen netjes. Slechts in 1%van de gevallen betreft het een leidinggevende.

Bij intimidatie gaat het in meer dan de helft van gevallen (54,2%) om seksueel getinte opmerkingen en in 31,1% van de gebeurtenissen om handtastelijkheden. Geweld kwam heel weinig voor. Slechts 4 personen hebben daar ervaring mee, zo blijkt uit de vragenlijsten.

Bron: Bijzijn

Lees ook:Eén op de vier co-assistenten seksueel geïntimideerd
Lees ook:Aankomende artsen klagen over intimidatie
Lees ook:‘Bevolkingsonderzoek nierziekten beperken tot risicogroepen’
Lees ook:Niet met seksuele problemen naar de huisarts
Lees ook:Last van haarproblemen?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>