HPV-test beter dan het traditionele uitstrijkje


De HPV-test is beter in staat om afwijkingen te vinden die tot baarmoederhalskanker kunnen leiden, dan het traditionele uitstrijkje. Dat blijkt uit onderzoek van het VU medisch centrum in Amsterdam onder bijna 45.000 vrouwen in de leeftijd van 29-56 jaar.

Daarmee onderbouwt het onderzoek – dat over een periode van meer dan 10 jaar loopt – het recent door de Gezondheidsraad afgegeven rapport waarin het de minister van Volksgezondheid adviseert om het uitstrijkje in het landelijk bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker te vervangen door een HPV-test.

Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door 15 hoog-risico typen van het humaan papilloma virus (hrHPV), waarvan HPV 16 verreweg het belangrijkste type is.

Inde studie werden de vrouwen die deelnamen aan het bevolkingsonderzoek, waar elke Nederlandse vrouw vanaf 30 jaar een uitnodiging voor krijgt, verdeeld over twee groepen. In de eerste ronde werd één groep zowel op HPV als met het traditionele uitstrijkje getest, de andere groep alleen met een uitstrijkje. In de tweede ronde werden beide  groepen op HPV en met het uitstrijkje getest.

Na 5 jaar bleek dat er in de groep vrouwen die op HPV getest waren significant minder baarmoederhalskanker en ernstige voorloperafwijkingen (CIN3) gevonden werd, vergeleken met de groep vrouwen die alleen een uitstrijkje hadden gehad, en waar destijds niets afwijkends gevonden was.

In de op HPV geteste groep waren in de eerste ronde significant meer ernstige voorloperafwijkingen (CIN2+) gevonden dan in de groep die alleen een uitstrijkje had gekregen. De gevonden ernstige voorloperafwijkingen bleken voornamelijk te worden veroorzaakt door HPV 16. Verder toonde het onderzoek aan dat de HPV-test niet tot overdiagnose leidt van spontaan genezende voorloper afwijkingen bij jonge vrouwen.

Bron: VUmc

 

Lees ook:Minder sterfte aan baarmoederhalskanker mogelijk
Lees ook:Uitstrijkje mogelijk verleden tijd
Lees ook:Alleen naar gynaecoloog als het écht nodig is
Lees ook:Thuistest vermindert aantal gevallen baarmoederhalskanker
Lees ook:Extra test maakt uitstrijkje betrouwbaarder

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>