Nederlandse vrouw niet bezorgd om borstimplantaat

Nederlandse vrouwen maken zich weinig zorgen over de omstreden PIP borstimplantaten. Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat slechts enkele tientallen vrouwen de implantaten hebben laten verwijderen.

In Nederland hebben circa 1700 vrouwen de borstimplantaten van het merk Poly Implants Prothèses (PIP). Het Franse merk raakte in opspraak nadat bleek dat de implantaten kunnen scheuren, waardoor de vloeistof in het lichaam terecht komt. Die vloeistof is mogelijk kankerverwekkend.

De Nederlandse Vereniging van Plastisch Chirurgen (NVPC) adviseert vrouwen om de implantaten voor alle zekerheid te verwijderen. Maar daar zit een behoorlijk financieel plaatje aan, aangezien een operatie al gauw 3000 euro kost en nieuwe implantaten tussen de 750 en 10000 euro. Zorgverzekeraars betalen vaak alleen het verwijderen van de oude implantaten en niet het plaatsen van de nieuwe.

Het Atrium MC met locaties in Heerlen, Brunssum en Kerkrade, heeft besloten alle patiënten met PIP-implantaten op korte termijn te zullen benaderen.  Het ziekenhuis maakte tot medio 2007 gebruik van de PIP/M-implant borstprothesen. In totaal hebben 350 patiënten de implantaten gekregen. Daarmee is het ziekenhuis de grootste leverancier in Nederland.

Bron: RTL Nieuws

 

Lees ook:Inspectie: haal borstimplantaat PIP weg
Lees ook:‘Ziekenhuis moet verwijdering borstimplantaat betalen’
Lees ook:Oproep om Franse borstimplantaten weg te halen
Lees ook:Kanker bij vrouwen met implantaten
Lees ook:IGZ: ‘Vrouwen met borstimplantaat, laat je onderzoeken’

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Nederlandse vrouw niet bezorgd om borstimplantaat

  1. Amber

    Wat dacht je van je arts?

      /   Reply  / 
  2. Mirthe

    @ Amber : lekker bijdehand, maar helaas weten de artsen momenteel ook nog niet welk beleid er momenteel gevoerd wordt. Controles op scheuren of direct verwijderen? En wordt de verwijdering van de implantaten vergoed of niet? Zolang de politiek hier nog geen definitief antwoord op heeft, tast iedereen nog in het duister.

      /   Reply  / 
  3. Amber

    Het beleid tot nu toe was dat de IGZ adviseerde om je te laten controleren door je arts, om te kijken of de implantaten eventueel scheuren en/of lekken vertonen. Vandaag maakt de IGZ bekend dat zij alle Nederlandse vrouwen adviseren om de implantaten preventief te laten verwijderen. (zie het bericht op gezondheid.blog) Het blijft echter uiteindelijk altijd je eigen keuze, zeker omdat er hoge kosten aan verbonden zijn. Het verwijderen van de implantaten wordt volgens het ministerie van Volksgezondheid vergoed, maar het plaatsen van de nieuwe vaak niet. Het is altijd verstandig om vooraf je zorgverzekering te raadplegen.
    Zo onduidelijk is het allemaal dus niet!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>